Week tegen Eenzaamheid

Van 28 september tot en met 4 oktober is de Week tegen eenzaamheid. Dan vinden in het hele land activiteiten plaats om mensen dichter bij elkaar te brengen. Ook wij doen mee! Er vinden verschillende activiteiten plaats voor inwoners van alle leeftijden. Want eenzaamheid is niet aan leeftijd gebonden en speelt in alle lagen van de samenleving.

Eenzaamheid

1 op de 10 mensen in Nederland voelt zich erg eenzaam. Nog eens 1 op de 3 Nederlanders heeft er wel eens last van. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Daar willen we in Sittard-Geleen écht iets aan doen.

Banner Eentegeneenzaamheidnl_Final_RGB_lijn8pt_schuin@1x

Activiteiten in Sittard-Geleen

  • Tienermoeders en jonge mama’s opgelet! Heb jij ook wel eens iets wat je niet kwijt kunt aan een ander, omdat anderen het niet begrijpen? Bang voor een oordeel? Ben je toe aan een luisterend oor of juist even mama’s onder elkaar? YAM kan je helpen! Deze afkorting staat voor Young And Moms. Ze zijn er speciaal voor jonge mama’s. Donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in buurtcentrum Limbrichterveld. Bekijk de Facebookpagina. 
  • Ken je Club Zilver al? Dit is een ruimte in Geleen waar samen, gróóts genieten van de kleine dingen centraal staat. Elke zondag staan de gastvrouwen Nettie en Anny klaar voor een lekker kopje koffie, een kaartspelletje of gewoon een praatje. Speciaal voor ouderen die behoefte hebben aan contacten met andere mensen. Elke zondag tussen 11.00 en 16.00 uur bij Stadskamer M35, Markt 35 in Geleen. Bekijk de website.
  • Bij de Zuidkamer in Geleen-Zuid kun je terecht met je al je vragen. Of het nu gaat over de energietoeslag, het aan vragen van een DigiD of gebeurtenissen in de wijk. Ook voor een kop koffie of een gezellig praatje ben je welkom. Op dinsdagavond is er een speciale inloopavond voor jongeren. Ze kunnen dan een potje gamen of met elkaar in gesprek gegaan. Er is ook een jongerenwerker aanwezig. Adres: Zuidhof 26 in Geleen.
  • Wat is er nou gezelliger dan samen een lekker gerecht koken én opeten? Bij Wij(k) Koken kan iedereen aansluiten om samen een maaltijd te bereiden. Vrijwilligers gaan samen met jongeren van Kracht in Zorg naar de supermarkt om de ingrediënten te halen. Vervolgens is iedereen welkom! Om te helpen bij het helpen koken, mee-eten of gewoon voor de gezelligheid. Elke dinsdag is de inloop tussen 10.00 en 13.00 uur bij de Wagenaarflat in Geleen. 
  • Ken je het initiatief ‘Koekje erbij’? Dit is speciaal voor iedereen die wel eens iemand nodig heeft om mee te praten, een ervaring wil delen, het even moeilijk heeft of gewoon even wil praten over dagelijkse dingen. Iedereen is welkom. De koffie of thee staat voor u klaar! Elke woensdag tussen 14.00  en 16.00u bij wijkcentrum De Linde in Lindenheuvel.

Programma wijksteunpunten

Ook de wijksteunpunten in onze gemeente organiseren activiteiten in de Week tegen eenzaamheid: 

Hulp nodig?

Vangt u een signaal op waardoor u vermoedt dat iemand gevoelens van eenzaamheid ervaart? Dan is het belangrijk om hier iets mee te doen. U kunt terecht bij ons Contactpunt Eenzaamheid Sittard-Geleen. Zij hebben veel ervaring op het gebied van eenzaamheid en schakelen direct met goed geschoolde vrijwilligers en, als dat nodig is, met professionals. Ze zijn bereikbaar via (046) 750 84 10 of stuur een mail naar contact@knooppuntinformelezorg.nl.