Week van lezen en schrijven 2023

In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen van 16 jaar en ouder laaggeletterd. Dat betekent dat zij moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.

Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Dat heeft grote invloed op hun leven. Zij vinden hierdoor minder snel een baan, kunnen minder gezond leven en hebben minder grip op hun geldzaken. In onze gemeente heeft 9% van de inwoners moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterden schamen zich soms, komen er niet voor uit of weten niet dat er speciale cursussen voor volwassenen zijn. Het is belangrijk dat iedereen kan mee doen aan de samenleving. In de week van lezen en schrijven (8 tot en met 15 september 2023) is er landelijk aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. 

Activiteiten in Sittard-Geleen

Ook in Sittard-Geleen zijn in de Week van lezen en schrijven enkele activiteiten.

  • Op zaterdag 9 september is in Bibliotheek Ligne van 11.00 tot 11.30 uur 'Pluche door Goud Verteltheater'. Dit is een interactieve voorstelling voor kinderen tussen de 2 en 8 jaar en hun (groot)ouders/begeleiders. Er worden verschillende verhaaltjes verteld. Kijk op www.goud-verteltheater.nl.
  • Op maandag 11 september staat van 13.00 tot 16.00 uur een kraam op het Bright Festival in Geleen. Bezoekers kunnen een escape-spel spelen en meer informatie krijgen over laaggeletterdheid.
  • Op donderdag 14 september staat van 08.00 tot 13.00 uur een kraam in de Rosmolenstraat op de weekmarkt in Sittard. Bezoekers kunnen een escape-spel spelen en meer informatie krijgen over laaggeletterdheid.
  • Op donderdag 14 september is in Bibliotheek Ligne van 10.00 tot 12.00 uur het  'Taalcafé'. Hier kunt u op een leuke en ontspannen manier anderen ontmoeten en samen oefenen met de Nederlandse taal. De medewerkers, taalvrijwilligers, koffie en thee staan voor u klaar! Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Hulp

Ook buiten de Week van lezen en schrijven is er aandacht voor laaggeletterdheid. Zo zijn er verschillende mogelijkheden waar laaggeletterden terecht kunnen voor hulp.  

  • Informatiepunt
    Op wwwhetinformatiepunt.nl staan activiteiten en diensten van de organisaties in de Westelijke Mijnstreek die laaggeletterdheid aanpakken. Vaak is het aanbod gratis. Onder andere bibliotheek de Domijnen, Partners in Welzijn, Vidar, MEE, VISTA college, CDL en Casa Mama Lisi staan op de website.
  • Taalhuis
    Elke donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur is het Taalhuis op de tweede verdieping van Bibliotheek Ligne dé plek voor alle vragen over Taal! Deze ochtend is verdeeld in twee delen, het ‘Spreekuur Koffie met Taal’ en het ‘Taalcafé’. Meedoen is gratis. Het spreekuur Koffie met Taal is speciaal voor alle vragen op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Het Taalcafé is een ontmoetingsmoment om in gesprek te gaan met anderen. Zo werk je op een leuke, ontspannen en informele manier aan je ontwikkeling onder begeleiding van getrainde taalvrijwilligers en/of medewerkers.
  • Informatiepunt Digitale Overheid
    De bibliotheek organiseert wekelijks een ‘Informatiepunt Digitale Overheid Spreekuur’ op verschillende tijden op verschillende locaties. Inwoners kunnen dan gratis bij de Bibliotheek terecht met vragen over informatie van de overheid.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het aanbod in de gemeente? Neem dan contact op met de Domijnen. Stuur een e-mail naar bibliotheek@dedomijnen.nl of bel naar 088 - 59 95 600. Ook op www.lezenenschrijven.nl staat meer informatie over laaggeletterdheid.