Ziet u een Aziatische hoornaar? Meld het alstublieft!

De Aziatische hoornaar is een groot gevaar voor onze bijen. Zij halen hele bijenkasten leeg. Bijen zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit. De Aziatische hoornaar is geel met zwart. De Europese hoornaar is geen gevaar voor bijen. Voor u om te onthouden: “Ziet u rood? Maak het dan niet dood”. Want de Europese hoornaar is rood met zwart. 

Wilt u meehelpen? 

Ziet u een hoornaar of een nest? Misschien lukt het u om een foto te maken. Maak dan alstublieft een melding op www.waarneming.nl. Dan kan onderzocht worden of ergens een nest zit. Of we kunnen het nest meteen weghalen. Wilt u helpen om de nesten van deze gevaarlijke hoornaars op te sporen? Hang dan een wiekpot op. Een wiekpot is een pot met lokstof waar de hoornaars op af komen. Bijvoorbeeld een jampotje, met een klein gat in de deksel waaruit een lont steekt die is gemaakt van een oude vaatdoek. Als goedkope lokstof werkt een mengsel van blond bier, zoete witte wijn en suiker in de verhouding 1:1:1. Daarmee lokt u de hoornaars. Een medewerker van de Provincie kan ze dan een zendertje geven en volgen als ze naar het nest vliegen. Op die manier sporen we de nesten op. 

Foto wiekpot hoornaren nov 21

Hoe herkent u een Aziatische hoornaar?

  • tussen 2 en 3 cm lang
  • zwart borststuk
  • zwarte antennes
  • geel uiteinde aan de poten
  • achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band
  • koningin en werkster ongeveer even groot

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar - Foto: Albert de Wilde / NVWA

Lees ook: Twee nesten hoornaars weggehaald

Hoornaars zijn ook gevaarlijk voor mensen en honden

Soms maken Aziatische hoornaars bijvoorbeeld hun nest in een heg. Als de eigenaar deze heg wil knippen kunnen de hoornaars agressief worden. Een aanval van de Aziatische hoornaar is erg gevaarlijk.

Groottes verschillende wespen

Wat kunt ú doen?

U kunt ons helpen om Aziatische hoornaars en hun nesten te vinden. Plaats een wiekpot met een zoete stof erin in uw tuin. Bijvoorbeeld een jampotje, met een klein gat in de deksel waaruit een lontje steekt. Als stof kunt u een mengsel maken van blond bier, zoete witte wijn en suiker. Zit er een hoornaar in het potje? Maak ook dan een melding op www.waarneming.nl. Dan geven we de hoornaar in het potje een zendertje. Daarmee kunnen we het nest vinden. Helpt u mee?

aziatische hoornaar informatie