Ziet u een Aziatische hoornaar? Meld het alstublieft.

De Aziatische hoornaar is een gevaar voor onze bijen en insecten. De Europese hoornaar niet. Voor u om te onthouden: “Ziet u rood? Maak het dan niet dood”. Want de Europese hoornaar is rood met zwart.

De Aziatische hoornaar is geel met zwart. Ziet u een hoornaar of een nest? Misschien lukt het u om een foto te maken. Maak dan alstublieft een melding op www.waarnemingen.nl. Dan kan onderzocht worden of ergens een nest zit. Of we kunnen het nest meteen weghalen.

Hoe herkent u een Aziatische hoornaar?

  • tussen 2 en 3 cm lang
  • zwart borststuk
  • zwarte antennes
  • geel uiteinde aan de poten
  • achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band
  • koningin en werkster ongeveer even groot

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar - Foto: Albert de Wilde / NVWA

Lees ook: Twee nesten hoornaars weggehaald

Hoornaars zijn ook gevaarlijk voor mensen en honden

Soms maken Aziatische hoornaars bijvoorbeeld hun nest in een heg. Als de eigenaar deze heg wil knippen kunnen de hoornaars agressief worden. Een aanval van de Aziatische hoornaar is erg gevaarlijk.

Groottes verschillende wespen

Wat kunt ú doen?

U kunt ons helpen om Aziatische hoornaars en hun nesten te vinden. Plaats een wiekpot met een zoete stof erin in uw tuin. Bijvoorbeeld een jampotje, met een klein gat in de deksel waaruit een lontje steekt. Als stof kunt u een mengsel maken van blond bier, zoete witte wijn en suiker. Zit er een hoornaar in het potje? Maak ook dan een melding op www.waarnemingen.nl. Dan geven we de hoornaar in het potje een zendertje. Daarmee kunnen we het nest vinden. Helpt u mee?

aziatische hoornaar informatie