Zomervakantie? Een inbraak voorkomen doe je samen

Voor veel mensen is het de zomervakantie. Tijdens deze periode ziet de politie vaak een (lichte) toename van inbraken. Daarom zetten wij een aantal tips op een rijtje die de kans op een inbraak tijdens uw vakantie te verkleinen. Samen naar 100% veilig, ook tijdens de zomervakantie.

Informeer buren

Gaat u op vakantie? Informeer uw buren dat u weg bent. Vraag de buren om de post te verzamelen en de planten water te geven. Vraag ze ook om op uw voor- en achterdeur te letten. Inbrekers verkennen namelijk soms eerst de buurt: waar zien zij kansen om later in te breken? Naast de bekende methode om een takje tussen de deur te stoppen, leggen inbrekers soms ook de buitenmat tegen de deur aan. Als het takje op een later moment nog tussen de deur zit of de mat nog hetzelfde ligt, is dat voor de inbrekers een signaal dat er niemand thuis is. Door samen op te letten, houdt u de buurt veilig. Een buurt-WhatsApp werkt ook goed tegen inbraken.

Afbeelding Inbraak--samen-naar-100-procent

Woning

Vanzelfsprekend sluit u de ramen en deuren en doet u deze ook op slot. Haal de sleutels eruit en berg deze op. Andere dingen die u kunt doen zijn:

  • Installeer tijdschakelaars zodat ’s avonds licht aangaat in de woonkamer en op andere plekken in huis.
  • Doe de gordijnen niet helemaal dicht en haal planten niet weg van de vensterbank.
  • Laat in de achtertuin geen ladder of afvalcontainer staan als opstapje naar het balkon 

Schuurtjes, tuinhuisje en garages

Denk ook aan het goed op slot doen van uw tuinhek, schuur of garage. Inbrekers houden niet van licht, dus zorg voor een goede buitenverlichting, bijvoorbeeld met een bewegingssensor. Ook is het verstandig de struiken rondom uw huis kort te snoeien zodat uw huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

Camera in beeld

Steeds meer mensen beschermen hun eigendommen met camera’s. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt.  

Social media

Ook inbrekers zitten op sociale media. Ze houden in de gaten of u weg bent, zodat ze op dat moment hun slag kunnen slaan. Het is beter om foto’s van uw vakantiebestemming te plaatsen als de vakantie voorbij is.