Zomervakantie? Een inbraak voorkomen doe je samen

Voor veel mensen begint de zomervakantie binnenkort. Tijdens deze periode ziet de politie vaak een (lichte) toename van inbraken. Daarom zetten wij een aantal tips op een rijtje die de kans op een inbraak tijdens uw vakantie te verkleinen.

Informeer buren

Gaat u op vakantie? Informeer uw buren dat u weg bent. Vraag de buren om de post te verzamelen en de planten water te geven. Vraag ze ook om op uw voor- en achterdeur te letten. Inbrekers verkennen namelijk soms eerst de buurt: waar zien zij kansen om later in te breken? Naast de bekende methode om een takje tussen de deur te stoppen, leggen inbrekers soms ook de buitenmat tegen de deur aan. Als het takje op een later moment nog tussen de deur zit of de mat nog hetzelfde ligt, is dat voor de inbrekers een signaal dat er niemand thuis is. Door samen op te letten, houdt u de buurt veilig. Een buurt-WhatsApp werkt ook goed tegen inbraken.

Afbeelding Inbraak--samen-naar-100-procent

Woning

Sluit de ramen en deuren en doe deze ook op slot. Haal de sleutels eruit en berg deze op. Andere dingen die u kunt doen zijn:

  • Installeer tijdschakelaars zodat ’s avonds licht aangaat in de woonkamer en op andere plekken in huis.
  • Doe de gordijnen niet helemaal dicht en haal planten niet weg van de vensterbank.
  • Laat in de achtertuin geen ladder of afvalcontainer staan als opstapje naar het balkon.

Slimme deurbel

De slimme deurbel wordt steeds populairder. Het is een handig apparaat, want er zit een bewegingsdetector in. Zodra er iemand bij u voor de deur staat, krijgt u automatisch een melding op uw telefoon. Als een inbreker voor uw deur staat om te checken of u thuis bent, krijgt u een melding op uw telefoon. Ook als u op vakantie of een dagje weg bent.

Social media

Ook inbrekers zitten op sociale media. Ze houden in de gaten of u weg bent, zodat ze op dat moment hun slag kunnen slaan. Het is beter om foto’s van u vakantiebestemming te plaatsen als de vakantie voorbij is.

Meer weten?

Neem een kijkje op onze webpagina over inbraken en (fiets)diefstallen.