Ondernemers aan het woord: Combo Group

In Holtum (Born) ligt Combo Group, een bedrijf met maar liefst vier specialisaties: tankschoonmaak, transport, reparatie/onderhoud én de in- en verkoop van intermodaal transportmateriaal. Het bedrijf wordt gerund door vader en zoon: Jan en Freek van Erp. Vorig jaar vierde Combo Group haar 25-jarig bestaan. In al die jaren is het bedrijf flink gegroeid. Jan en Freek nemen ons mee in hun verhaal. Wat maakt Combo Group uniek? Hoe gaan ze om met alle uitdagingen van de huidige arbeidsmarkt? Waarom kozen ze voor Born? Je leest het hieronder!

Inspelen op de markt

Vier specialisaties, het klinkt misschien ambitieus en dat is het ook! Toch is Combo Group klein begonnen. Drie van de vier specialisaties zijn er door de jaren heen bijgekomen. Hoe is dat precies gegaan? Jan: “Combo Group begon met de oprichting van Combo Repair in 1998. Combo Repair vulde een gat in de markt: de behoefte aan reparaties voor intermodaal transport. Bij intermodaal transport worden goederen met meerdere vervoermiddelen getransporteerd. Eerst wordt de vracht bijvoorbeeld per vrachtwagen naar een haven of treinstation gebracht. Vervolgens wordt de vracht per boot of trein verder vervoerd naar de eindbestemming.

Jan en Freek van Erp

Sinds 2001 zorgen wij voor het stukje transport per vrachtwagen. Toen kwam Combo Logistics er namelijk bij: een specialisatie in logistieke dienstverlening, het transport van bulkcontainers én het transport van goederen voor groothandels, horeca, winkels en supermarkten (winkeldistributie). Momenteel hebben we 45 vrachtwagens die veelal regionaal rijden (Benelux, Noord Frankrijk en het Ruhr gebied). In 2002 kwam Freek bij het bedrijf. Met zijn expertise erbij zijn we nog verder uitgebreid.”

Vrachtwagens van de Combo Group

Freek: “Toen ik in 2002 bij het bedrijf kwam, begon ik als monteur en chauffeur. Pas later groeide ik door naar directeur en mede-eigenaar. In 2007 besloten mijn vader en ik om Combo Sales toe te voegen aan het bedrijf. Combo Sales houdt zich bezig met de in- en verkoop van intermodaal transportmateriaal en trucks. Onze laatste specialisatie, Combo Cleaning, is erbij gekomen in 2015. Daarbij richten we ons op het schoonmaken van tanks, vooral in de foodsector. Meestal zijn dat tanks waarmee bier of melk wordt vervoerd. Combo Group biedt tegenwoordig dus hele uiteenlopende services. Hoe ons bedrijf er nu uitziet, is heel anders dan toen mijn vader in ’98 begon. Toch is onze strategie altijd hetzelfde gebleven: snel inspelen op de behoeftes van de markt.”

Vingerafdruk

Het logo vormt vaak de eerste indruk van een bedrijf. Het logo van Combo Group valt sterk op door de kleuren rood en paars, maar ook door de halve cirkels die erachter staan.

Vormgeving Combo Group

Waarom hebben jullie voor dit logo gekozen? Jan: ‘Ons logo stelt een vingerafdruk voor. We hebben dit logo nu sinds een tijdje. Iedereen kon zich er in herkennen en dat vonden we belangrijk. Vooral ik was in het begin moeilijk te overtuigen om een ander logo te kiezen. We hadden ten slotte al behoorlijk wat jaren hetzelfde logo. Maar toen het marketingbureau met het concept van de vingerafdruk kwam, was ik overtuigd. Het laat op de eerste plaats zien dat we een familiair bedrijf zijn: iedereen is belangrijk en de lijnen tussen bestuur een personeel zijn kort. Maar de halve cirkels staan ook voor verbondenheid, samenwerking en innovatie. Daarnaast wilden we graag een kleur die opviel. Veel bedrijven kiezen voor neutrale kleuren als blauw en groen. Wij wilden een kleur die laat zien dat we niet bang zijn voor innovatie. De combinatie van rood met paars paste goed bij dat idee.”

“Jullie hebben mij niet nodig, maar ik jullie wel.”

Korte lijntjes

Als je bij Combo Group het terrein op loopt, valt al gauw op dat er geen slagboom is. En geen bel om je te melden bij de receptie. Je klopt aan en wordt binnen meteen te woord gestaan aan de receptie. Is dat een bewuste keuze? Freek: “Daar hebben we inderdaad bewust voor gekozen. We vinden het belangrijk dat de lijntjes tussen directie en personeel zo kort mogelijk zijn. Onze deuren staan altijd open. Werknemers hoeven niet eerst een afspraak te maken voor we hen te woord staan. Dat is ook goed te doen, met de grootte van ons team. Mijn vader heeft een bekende uitspraak die hij jaarlijks tijdens zijn kerstspeech gebruikt: “Jullie hebben mij niet nodig, maar ik jullie wel.” Met die insteek is hij ooit begonnen en zo is het nog steeds.”

Ervaren of onervaren, het maakt niet uit

Personeelswerving is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. Bedrijven moeten hun eisen vaak aanpassen om aan de nodige handjes te komen. Hoe pakken jullie dit aan? Jan: “In het bedrijfsleven moet je altijd meegaan met de markt. Daar zijn soms veranderingen voor nodig. Een belangrijke verandering voor ons is dat we de afgelopen jaren niet meer zozeer kijken naar iemands CV. We beseffen dat de juiste werkmentaliteit en een match tussen de werknemer en het bedrijf veel belangrijker zijn. Onervaren of ervaren, het maakt ons niet uit. Onervaren mensen leiden we tegenwoordig zelf op. Zo bieden wij een eigen opleiding aan voor vrachtwagenchauffeurs. Ook kijken we verder dan iemands leeftijd. We hebben 18 mensen in dienst die 65+ zijn. Zij hebben een 0-uren contract en werken de uren die ze nog kunnen en willen. Ten slotte bieden we ook leerwerkplekken en stages aan. Komen we toch nog handjes tekort op de werkvloer? Dan helpt Freek uit bij de schoonmaak of stap ik achter het stuur. Dat moet ook kunnen.”                                                          

Reinigen van een vrachtwagen bij Combo Group

Bedrijfsbezoek

Op 15 februari is wethouder Yvonne Salvino-Meijer op bedrijfsbezoek geweest bij Combo Group. Dat deed ze samen met collega’s van het Ondernemerscontact en een accountmanager van Vidar. Dit bedrijfsbezoek had Combo zelf aangevraagd. Wat was daarvoor de reden? Freek: “We hadden behoefte om met de gemeente in gesprek te gaan. In deze tijden krijgen we onze vacatures niet altijd meteen opgevuld. We wilden graag samen met de gemeente op zoek naar een langetermijnoplossing voor personeelswerving. Zo hebben we tot nu toe al twee keer een ervaringsdag georganiseerd voor vakscholen in de buurt. Daarbij konden studenten proeven hoe een werkdag er bij ons uitziet. Toch merken we dat het contact met scholen niet altijd soepel verloopt. We hoopten dat de gemeente ons hierbij kon helpen. Het was een fijn en warm gesprek. Uit ons gesprek zijn twee actiepunten naar voren gekomen. Allereerst hebben we een bezoek bij Vidar ingepland om te kijken wat zij voor ons kunnen betekenen. Daarnaast helpt de gemeente ons om samen met het Vista College en Gilde Opleidingen op zoek te gaan naar een structurele oplossing. Hun leerlingen kunnen hier relevante praktijkervaring opdoen. En wie weet willen ze nadat hun opleiding is afgerond wel bij ons aan de slag!”

"De kunst is om niet in paniek te raken en te vertrouwen op je onderbuikgevoel."

‘Gewoon’ rustig blijven

Personeelswerving is niet de enige uitdaging waar ondernemers de afgelopen jaren mee te maken hebben gekregen. Corona heeft natuurlijk ook een grote impact gehad. Geldt dat ook voor Combo Group? Jan: “Natuurlijk heeft het iets met ons gedaan. Het was geen makkelijke tijd. We waren vooral bang dat we mensen moesten ontslaan. Dat wilden we koste wat het kost vermijden. Uiteindelijk zijn we er sterker uitgekomen. De kunst is om niet in paniek te raken en te vertrouwen op je onderbuikgevoel. Dat is natuurlijk niet altijd makkelijk. Dat is een vaardigheid die ik in die 25 jaar heb geleerd. Dankzij ervaring heb je altijd voorbeelden van situaties om op terug te vallen. Ook is het heel belangrijk om zoveel mogelijk te sparren met verschillende collega’s. Samen sta je sterk, je hebt elkaar nodig.”

Regionale samenwerking

Combo Group ligt bij het bedrijventerrein van Holtum. Het wordt dus omringd door vele andere bedrijven. Hoe is het contact tussen de bedrijven onderling? Werken jullie veel samen met andere bedrijven uit de buurt? Freek: “De ene week komen wij onderdelen tekort en halen we deze bij onze buren. De week erna heeft onze buurman transportmateriaal nodig en kunnen wij de gunst terugdoen. Maar omdat we een logistieke dienstverlener zijn, hebben we ook veel klanten in de buurt. Die korte, fysieke afstand vinden wij heel prettig. Het draagt bij aan een warm contact met elkaar. Dat is één van de redenen waarom we heel blij zijn met onze ligging.”

Combo Group

Dé ideale geografische locatie

Dat brengt ons meteen tot de volgende vraag. Jan en Freek komen namelijk allebei uit Oss, Noord-Brabant. Toch hebben ze gekozen voor een vestiging in Born. Waarom? Jan: “Born heeft voor ons geografisch gezien de ideale ligging. Het ligt op de as tussen Antwerpen-Keulen en Maastricht – Eindhoven – Amsterdam. Maar het ligt ook vlakbij de snelweg, het spoor én bij het water. Zo’n plek vind je in Oss of omgeving niet. Toch konden we Oss niet helemaal in de steek laten; we wonen er wel nog steeds. Voor mij is dat nog goed te doen omdat ik niet elke dag op kantoor hoef te zijn. Op de meeste werkdagen is Freek op kantoor. Hij maakt dus behoorlijk wat kilometers!”

"We willen onze omwonenden laten zien wat Combo Group doet."

Lokale binding

Op 2 en 3 september 2022 organiseerde Combo Group een open dag voor omwonenden. Wat wilden jullie met deze open dag bereiken? Freek: “We willen onze omwonenden laten zien wat Combo Group doet. En onze band met de omgeving versterken. Daarom hebben we vorig jaar een open dag georganiseerd. We informeerden omwonenden via flyers en een oproep in het lokale blad ‘Born actueel’. Geïnteresseerden konden op die dag een kijkje in onze keuken nemen. Ook waren er genoeg activiteiten voor kinderen en zorgden we voor een hapje en een drankje. We merkten dat de open dag echt goed in de smaak viel. Zeker voor herhaling vatbaar!”