Besluitvorming herhuisvesting Oekraïense ontheemden

Sinds maart 2023 is op verzoek van het college onderzoek gedaan naar geschikte locaties voor de herhuisvesting van Oekraïense ontheemden die in onze gemeente wonen. Het onderzoek richtte zich op vier locaties: Kleine Steeg 11 in Sittard, Walramstraat 9-19 en de voormalige parkeerplaats aan de Heinseweg in Sittard en het terrein van het voormalige DaCapo College (Graaf van Loonstraat 39) in Born.

Voor de drie locaties in Sittard zijn de onderzoeken afgerond. Het college heeft besloten om hier Oekraïense ontheemden te huisvesten. Omwonenden zijn hierover geïnformeerd. Het onderzoek naar de locatie Graaf van Loonstraat 39 in Born loopt nog. Het college neemt hierover later een besluit. 

Besluit Kleine Steeg

In het oude schoolgebouw aan de Kleine Steeg 11 komen 14 zelfstandige woonunits, voor 44 Oekraïense ontheemden. De voorbereidende werkzaamheden op deze locatie zijn gestart. De woonunits worden naar verwachting begin 2024 in gebruik genomen.

Besluit Heinseweg

Op het voormalige parkeerterrein aan de Heinseweg worden 20 flex-woningen geplaatst. Deze zijn bedoeld voor 60 Oekraïense ontheemden. We werken hierbij samen met Wonen Limburg (beheer en exploitatie). De werkzaamheden op deze locatie starten in het vierde kwartaal van dit jaar. De flex-woningen zijn naar verwachting in het voorjaar van 2024 beschikbaar. 

Besluit Walramstraat

Het gebouw Walramstraat 9-19 wordt verbouwd tot 55 zelfstandige woonunits. Deze zijn bestemd voor 140 Oekraïense ontheemden. Ook hier starten de voorbereidingen in het vierde kwartaal van dit jaar. De woonunits zijn waarschijnlijk in het vierde kwartaal van 2024 beschikbaar.

Vijf jaar

De woningen op deze drie locaties worden 5 jaar gebruikt. We weten niet hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt. Als de flex-woningen en woonunits in deze periode niet meer nodig zijn voor Oekraïense ontheemden, dan gebruiken we deze als doorstroomlocatie voor andere mensen. Denk aan starters, statushouders, studenten of mensen die met spoed een woning zoeken. De maximale termijn van 5 jaar verandert hiermee niet.

Wat gebeurt er nu?

Om huisvesting op deze drie locaties mogelijk te maken, zijn omgevingsvergunningen nodig. De aanvraag voor deze vergunningen worden op dit moment voorbereid. Hierbij wordt de reguliere procedure doorlopen, inclusief de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de huisvesting. Buurtbewoners worden op de hoogte gehouden van ontwikkelingen en in de gelegenheid gesteld om mee te denken over thema’s.