Locatie Kleine Steeg Sittard

In het oude schoolgebouw aan de Kleine Steeg 11 realiseren wij 14 zelfstandige woonunits, voor 44 Oekraïense ontheemden. De voorbereidende werkzaamheden op deze locatie zijn gestart. De woonunits worden naar verwachting begin 2024 in gebruik genomen. Lees hier het laatste nieuws en ontwikkelingen.

 

 

Succesvolle afronding

Donderdag 28 maart organiseerden wij samen met aannemer van Wijnen een informele bijeenkomst op locatie Kleine Steeg. Deze was bedoeld als eerste kennismaking tussen de buurtbewoners en de Oekraïense inwoners die begin maart naar de Kleine Steeg verhuisden. Dat gebeurde onder het genot van een lekker frietje. Al snel werden onderling de eerste contactgegevens uitgewisseld voor toekomstige wandelingen en afspraken. Ook de kinderen vonden elkaar al snel op de speelplaats. De buurtbewoners waren enthousiast. De Oekraïense inwoners zijn ontzettend dankbaar. En het was fijn om deze herhuisvesting mogelijk te maken met een aannemer die de maatschappelijk impact van het werk begrijpt.

Kortom, een geslaagde bijeenkomst en afronding van dit project aan de Kleine Steeg.

Werkzaamheden Kleine Steeg

 

Ingebruikname Kleine Steeg

Begin deze week mochten we de eerste Oekraïners verwelkomen op locatie Kleine Steeg. Daarmee is de locatie nu officieel in gebruik. De voormalige bassischool is in de voorbije maanden verbouwd. In totaal zijn er veertien woonunits gerealiseerd. Deze bieden ruimte aan drie tot zes personen. We bieden de Oekraïense bewoners hiermee een fijne plek waar ze, ondanks de onzekerheid over de situatie in hun thuisland, een ‘thuis’ van kunnen maken. En van waaruit het wonen en leven in onze gemeente een meer structureel karakter krijgt.

Nu de locatie in gebruik is genomen, eindigt hiermee ook de berichtgeving over deze locatie.

 

Extra opvangplekken op Watersley

Vanaf 1 april komen er op Watersley 50 extra opvangplekken beschikbaar voor Oekraïense ontheemden. Dit doen we met een reden. De situatie in Oekraïne is en blijft onvoorspelbaar. Het aantal vluchtelingen blijft toenemen. Het Rijk heeft Veiligheidsregio’s daarom opgeroepen om extra opvangplekken te realiseren. Wij vinden het belangrijk hieraan bij te dragen.

Tijdelijke uitbreiding

Deze uitbreiding is tijdelijk, voor zolang de beschermingsregeling voor Oekraïense ontheemden geldt. De Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) loopt in ieder geval tot 5 maart 2025. Het is mogelijk dat deze wordt verlengd met een jaar.

Zelfstandige woonunits

De opvangplekken komen in de oude verpleegstersflat. Deze beschikt over kleine, sober ingerichte woonunits. Deze zijn vanaf 1 april beschikbaar voor Oekraïense ontheemden, die via doorstroomlocaties naar onze gemeente komen. Het gaat dus niet om Oekraïense ontheemden die al in onze gemeente wonen.

Interieur kamer locatie Watersley

Geen invloed op herhuisvesting

De uitbreiding van het aantal opvangplekken heeft geen invloed op de vier herhuisvestingslocaties aan de Kleine Steeg, Walramstraat en Heinseweg in Sittard en Graaf van Loonstraat in Born. Deze zijn alleen bedoeld voor de Oekraïense inwoners die uiterlijk sinds 1 februari 2024 in onze gemeente wonen.

 

Inloopmoment buurtbewoners

Op 29 februari organiseerden we voor buurtbewoners een inloopmoment op de locatie. De woningen zijn nagenoeg gereed. Een goed moment dus voor buurtbewoners om een kijkje te nemen in het voormalige schoolgebouw. Er kwamen ruim 50 buurtbewoners langs. Zij waren onder de indruk van de nieuwe locatie. Op 4 en 5 maart verhuizen de Oekraïense inwoners naar de woningen.

 

Inrichting van appartementen Kleine Steeg gestart. Eind februari zijn de appartementen volledig klaar om in gebruik genomen te worden.

Foto van inrichting Foto van inrichting 2 Foto van inrichting 3

 

De locatie Kleine Steeg krijgt steeds meer vorm.

Kleine steeg 16 januari 2024 - foto 1 Kleine steeg 16 januari 2024 - foto 2 Kleine steeg 16 januari 2024 - foto 3 Kleine steeg 16 januari 2024 - foto 4 Kleine steeg 16 januari 2024 - foto 5

 

De vaart zit er goed in. De eerste wanden zijn gesloten en binnenkort start de afwerking van de wanden, onder meer met glasvliesbehang. De installateurs zijn druk aan het werk. Als de installaties op het plafond zijn aangebracht, worden ook de plafonds gesloten. Het benodigde leidingwerk in de sanitaire ruimtes is aangebracht. In week 51 start de tegelzetter. Ook de wasruimte krijgt inmiddels vorm. Zodra de keukens zijn geplaatst, start de vloerafwerking en het schilderwerk. Na carnaval hopen we de nieuwe bewoners te kunnen begroeten.

 

De bouwwerkzaamheden die zonder vergunning uitgevoerd mochten worden, zijn gestart. De werkzaamheden lopen door tot begin 2024. Deze vinden voornamelijk in het gebouw plaats. In de opstartfase van de bouw zijn meer verkeersbewegingen te verwachten. Dit in verband met de aanvoer van materiaal en materieel. Zoals afgesproken tijdens de bewonersavond worden voertuigen zoveel mogelijk op het terrein geparkeerd. Dit om overlast in de buurt zoveel mogelijk te beperken. We houden hierbij ook rekening met de schooltijden. Als het kan, zijn er geen transporten aan het begin en einde van de schooldag. 

 

 

Omgevingsvergunning verleend

Op 24 oktober 2023 is de omgevingsvergunning verleend voor de herhuisvesting op deze locatie. Dit betekent dat we mogen starten met bouwwerkzaamheden waarvoor een vergunning nodig is. De omgevingsvergunning is tijdelijk en verloopt na vijf jaar. Daarna  moet de huisvesting op deze locatie stoppen. De wettelijke bezwaartermijn voor deze vergunning loopt nog tot 8 december.

 

 

Impressie werkzaamheden

De werkzaamheden in het gebouw vorderen gestaag. We delen graag een impressie 

Kleine Steeg (foto 1) Kleine Steeg (foto 2) Kleine Steeg (foto 3) Kleine Steeg (foto 4) Kleine Steeg (foto 5) Kleine Steeg (foto 6)

Klik op een foto voor vergroting