Nieuws uit het college: Topdrukte bij Vergunningen door nieuwe Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet ingegaan. Veel inwoners en bedrijven hebben voor de overgang naar nieuwe Omgevingswet nog snel een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente. Omdat de aanvraag dan nog behandeld wordt volgens de oude wetgeving.

Door al die extra aanvragen eind vorig jaar heeft de afdeling Vergunning het nu ontzettend druk. Daardoor kan het langer duren voordat wij uw aanvraag in behandeling nemen.

Langere wachttijd

Wethouder Salvino: “We snappen dat het voor inwoners en bedrijven die een vergunning hebben aangevraagd, vervelend is als de behandeling langer duurt dan u normaal gesproken van de gemeente verwacht. Toch vragen we uw begrip voor deze situatie. Ik kan u in ieder geval verzekeren dat we ons uiterste best doen om alle aanvragen zo snel en goed mogelijk af te handelen. We gaan ervan uit dat we de extra drukte binnen een paar maanden weer hebben ingehaald.”

Nieuws uit het college blokje Yvonne Salvino

Omgevingswet

In Nederland hebben we veel regels die zorgen voor een veilige en prettige omgeving om in te wonen en te werken. Ze gaan onder andere over hoe we omgaan met natuur, milieu, bouwen en wonen. Al die regels maken het soms best ingewikkeld. Dat is dus per 1 januari 2024 veranderd. “Het doel van de Omgevingswet is namelijk om al die wetten samen te voegen en de regels makkelijker te maken”, wethouder Yvonne Salvino.

Dubbel zoveel

“Voor veel inwoners en ondernemers was het belangrijk om hun vergunningsaanvraag te laten behandelen volgens de wetgeving van vóór 1 januari. Daar heb ik alle begrip voor. Daardoor kwamen in de laatste maanden van 2023 wel dubbel zoveel vergunningaanvragen bij ons binnen. Sommige aanvragers hebben ons al laten weten dat de behandeling geen haast heeft. Daar kunnen we dan rekening mee houden. Mijn verzoek is dan ook om ons te dit laten weten als dit het geval is. Dat zou heel prettig zijn.”

Wethouder Yvonne Salvino
wethouder.yvonnesalvino@sittardgeleen.nl