Nieuwe bedrijven en ontwikkelingen in Sittard-Geleen februari 2023

De afgelopen tijd was er volop bedrijvigheid in onze gemeente. Hieronder leest u welke nieuwe bedrijven zijn begonnen en welke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden.

El Paso Tapas

In het centrum van Geleen heeft El Paso Tapas opnieuw zijn deuren geopend. Je vindt het tapas restaurant voortaan aan de Raadhuisstraat 6a.

Nieuwe vestiging Colleqtive Apps for Retail

Colleqtive Apps for Retail opende op 1 januari 2023 een nieuwe vestiging in onze gemeente. Colleqtive vestigt zich in PITground. Op deze locatie zullen de Nederlandse softwareontwikkelingen voor Retail Apps plaatsvinden.

Niels van Golden, algemeen directeur van Colleqtive, vertelt:

“Door het groeiend aantal medewerkers uit de regio Zuid-Limburg was het openen van een nieuwe locatie een logische stap.

In PITground hebben we een schitterende locatie gevonden, die uitstekend bereikbaar is en precies de uitstraling heeft die past bij ons bedrijf: een duurzame, multifunctionele en toekomstgerichte plek.”

Met 20 medewerkers zorgt Colleqtive dat winkelmedewerkers sneller en efficiënter kunnen werken met behulp van slimme apps. Colleqtive ondersteunt een groot aantal top 50 retailers in Nederland. Bijvoorbeeld Big Bazar, Blokker en Jan Linders. Het doel is om vanuit hun locatie in Sittard een groter aantal klanten in zowel Benelux als Duitsland te verwelkomen en te ondersteunen.

Kinderopvang D’Uppies opent zijn deuren

Fleur de Bont en Miré Korff hebben in het centrum van Sittard een kinderopvang geopend. Dat gebeurde op zondag 22 januari, in aanwezigheid van wethouder Yvonne Salvino. De Bont en Korff (beiden 24) zijn allebei pedagoog en hebben de kinderopvang opgezet volgens hun eigen pedagogische visie.

image_6483441.JPG

108 miljoen euro voor FUREC

Het Innovatiefonds Europese Unie kent 108 miljoen euro toe aan het FUREC-project van RWE. FUREC bestaat uit twee in Limburg te bouwen installaties die huishoudelijk restafval omzetten in circulaire en groene waterstof. Waterstof uit niet-recyclebare vaste afvalstromen bespaart in 10 jaar tijd namelijk ongeveer 3,6 miljoen ton aan CO₂-uitstoot.

De financiering door het Innovatiefonds van de EU is een belangrijke mijlpaal voor de voortgang van het FUREC-project. In totaal is namelijk een investering nodig van meer dan 600 miljoen euro om het hele project uit te voeren. Dankzij deze financiering van de EU kan RWE in volle vaart door met de verdere ontwikkeling van het project. Bijvoorbeeld met het verkrijgen van de toestemmingen en vergunningen die nodig zijn. Tegelijkertijd sluit het bedrijf contracten af met leveranciers voor de installaties, potentiële afnemers van waterstof en CO₂ en met bedrijven die afval in geschikte hoeveelheden en kwaliteit leveren. In 2024 moet een definitief investeringsbesluit worden genomen.

Nieuwe klant voor Broekman Logistics

Broekman Logistics in Born heeft op de internationale vakbeurs BAUMA in München een langdurig partnerschap ondertekend met Liebherr. Het Duitse familiebedrijf Liebherr was op zoek naar extra opslagcapaciteit. Die is nu gevonden in Born waar Broekman een vestiging heeft. Vanuit Born wordt straks de douaneafhandeling, opslag en de picking & packing gedaan van Liebherr reserveonderdelen. Ron Kuijpers, directeur Business Development Broekman Logistics licht toe:

“Onze centrale ligging in de regio Limburg, de multimodale transportmogelijkheden en de nabijheid van Liebherr’s eindmarkten stellen ons in staat om de supply chain voor Liebherr’s reserveonderdelen business optimaal uit te voeren.”

Joerg Stroebele, managing Director Liebherr, voegt hier aan toe:

“Dit is voor Liebherr de eerste keer dat wij een samenwerkingsproject met een 3PL partij aangaan. Daarom hebben we gezocht naar een betrouwbare en ervaren partner die gedurende het hele proces met ons meedenkt. De persoonlijke benadering van Broekman zorgt voor een geoptimaliseerde supply chain, waardoor wij de service aan onze klanten kunnen vergroten.”

Mijlpaal voor Refreso Sittard2023

Refresco Sittard heeft vorig jaar meer dan een miljard blikken drank geproduceerd. Frank Stawniak, manager van de vestiging op Industriepark Noord, licht toe:

“In 2021 hebben we ruim 900 miljoen blikken geproduceerd. Dat we nu twee maanden voor het eind van het jaar over de miljard gaan, zegt veel over de inzet en de ambitie van ons hele team.

Door de processen steeds te verbeteren en door efficiënter te werken, hebben we deze mijlpaal nu al bereikt. Ik ben bijzonder trots op het team hier in Sittard!”

Op het 1 miljardste blikje dat eind oktober de fabriek aan de Sittardse Dr. Nolenslaan verliet, staat niet de naam van Refresco. Frank Stawniak:

“Wij werken volledig in dienst van onze klanten, stuk voor stuk bekende merken. Namen noemen doen we niet. Ik kan wél zeggen dat het dranken zijn die complex zijn om te produceren. Het zijn dranken met ingewikkelde recepturen zoals energydranken, mixdranken, of drankjes op basis van koffie.”

Refresco Sittard startte in 1964 onder de naam Dranken Industrie Sittard, afgekort DIS. Toen werden er voornamelijk glazen flessen afgevuld. Nu verwerkt deze vestiging alleen blik en levert ze de kennis, vakmanschap en technologie. Samen met elke klant ontwikkelen ze het productieproces op zo’n manier dat elke drank zo goed mogelijk, zo snel mogelijk én met stabiele resultaten geproduceerd wordt. Frank legt uit:

“Klanten stellen hun grondstoffen en recepturen aan ons beschikbaar. In de siroopkamers maken onze operators hiermee de siropen die de basis zijn voor elke drank die hier in blik gaat. In een vulmachine worden de blikken vervolgens gevuld en afgesloten. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar onder andere door de snelheid zijn in alle fases van het productieproces nauwkeurigheid en discipline heel belangrijk. Onze medewerkers hebben daar een hele grote rol in.”

Met 500 medewerkers is Sittard de grootste vestiging in de Benelux. Er wordt in vijf ploegen 24/7 gewerkt aan zes productielijnen. En volgend jaar wordt een zevende lijn toegevoegd.

Deelfietsen Arriva op Bedrijvenstad Fortuna en Industriepark Noord

Misschien heeft u ze al gezien: de nieuwe deelfietsen van Arriva. De blauwe fietsen zijn sinds kort op een aantal plekken in onze gemeente te vinden. Een handige service, zeker in combinatie met het gebruik van het openbaar vervoer. U, uw personeel én overige bezoekers kunnen de fietsen namelijk prima gebruiken voor het laatste stukje vanaf een bushalte of station tot aan uw bestemming. U kunt ze óók gebruiken om bijvoorbeeld naar de markt te gaan. Of om er met vrienden, collega’s of het gezin op uit trekken. 

U hoeft dus geen eigen vervoermiddel bij de hand te hebben om van A naar B te komen. En het mooie is, u hoeft de fiets niet terug te brengen naar waar u hem heeft opgehaald. U kunt deze gewoon in één van de officiële Arriva Deelfiets parkingspots achterlaten om de rit en de betaling te stoppen. In Sittard-Geleen zijn er inmiddels negen van deze plekken, later volgen er nog drie. Onder deze negen plekken vallen ook Bedrijvenstad Fortuna en Industriepark Noord!

Arriva-deelfiets

Sitech bouwt verder aan duurzame toekomst

Wat doet Sitech?

Sitech Services heeft een centrale rol op industriecomplex Chemelot in Geleen. Een plek waar zo’n zestig chemische fabrieken en tientallen andere bedrijven gevestigd zijn. Het bedrijf zorgt voor het onderhoud en de modernisering van vele fabrieken op Chemelot, de zogenaamde serviceactiviteiten. Maar Sitech heeft ook een centrale rol bij het waarborgen van de veiligheid op het bedrijventerrein met de bedrijfsbrandweer en securityafdeling. Ten slotte is Sitech eigenaar van de infrastructuur op het gebied van spoor/rails, wegen, riolering en een grote waterzuiveringsinstallatie, de zogenaamde assetactiviteiten.

Wat verandert er?

Voortaan wordt Sitech opgesplitst in twee zelfstandige bedrijven: een servicetak en een assettak. De servicetak wordt na de verzelfstandiging overgenomen door de Duitse branchegenoot Ebert HERA Esser Group, onder voorbehoud van onder andere het advies van ondernemersraden en de goedkeuring van competitieautoriteiten. Oftewel: goed nieuws voor beide partijen die op deze manier kennis, expertise en een groot potentieel aan technisch personeel bundelen en inzetten voor de huidige uitdagingen in de chemische industrie. Voor de assetactiviteiten zoekt Sitech ook nog naar een nieuwe partner.