Een jeugdlintje voor drie kinderen uit Sittard-Geleen

Locoburgemeester Leon Geilen heeft vandaag het jeugdlintje van Sittard-Geleen uitgereikt aan drie kinderen: Sil, Merel en Renske. Zij zetten zich alle drie op een heel bijzondere manier in voor de samenleving. Daarom zet de gemeente Sittard-Geleen ze graag in het zonnetje!

Uitreiking-jeugdlintje-20-november-2023

Een echte duizendpoot

Sil (11) heeft in 2019 zelf besloten om zijn haar te laten groeien. Afgelopen zomer zijn de haren van Sil geknipt en gedoneerd aan de Stichting Haarwensen. Hij hoopt dat zijn haren worden gebruikt voor een pruik voor kinderen. Verder doet Sil mee aan acties om zwerfafval op te ruimen en zet hij zich in voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Als zijn school acties organiseert voor het goede doel, zoals een flessen-inzamelactie, helpt Sil enthousiast mee. Hij gaat dan alle deuren langs in zijn buurt om zoveel mogelijk tassen met statiegeldflessen te verzamelen.

De twee bakkerszusjes

De twee zusjes Merel (10) en Renske (9) doen ook heel veel. Ze staan bijvoorbeeld hun eigen spullen af om anderen blij te maken. Zo hebben ze een deel van hun speelgoed gedoneerd aan mensen met een beperking in de wijk de Haese. En in december 2022 hebben ze hun eigen, bruikbare spulletjes gedoneerd voor de kinderen van Oekraïense vluchtelingen. Sinds begin dit jaar zetten Merel en Renske zich ook vrijwillig in voor Greutsj. Daar helpen ze mee bij workshops voor kinderen. Ten slotte gebruiken de zusjes hun baktalent om anderen te helpen. Ze bakken sinds 2019 regelmatig koekjes die ze gratis uitdelen in het verzorgingstehuis in Geleen. En tegenwoordig bakken ze ook voor Giro 555. Per appeltaart gaat 1 euro naar het goede doel.

“Ik ben supertrots op kinderen die omzien naar anderen. Die iets doen voor een ander! Sil, Merel en Renske zijn zulke kinderen. Ze zijn een voorbeeld voor vele anderen. En daarom staan ze vandaag in het zonnetje; met een lintje!”, aldus een enthousiaste burgemeester Hans Verheijen.

Naar de bioscoop

De uitreiking van het jeugdlintje vond plaats bij bioscoop Foroxity in Sittard, tijdens de Internationale dag van de rechten van Kind. De kinderen werden thuis opgehaald. Een  limousine bracht hen, samen met hun ouders, naar Foroxity. Hier gaf locoburgemeester Leon Geilen een toespraak voor hij de lintjes uitdeelde.