Stoken moet kunnen, maar houd rekening met overlast

Het gebruik van houtkachels is de afgelopen jaren, ook door de energiecrisis, behoorlijk toegenomen. Het is een goedkopere oplossing dan gas om je huis te verwarmen. Houtkachels hebben ook nadelen. Op de verkeerde manier stoken zorgt voor veel rook en stank. Mensen hebben daar last van en melden dit bij de gemeente.

Verschillende soorten rook

Volgens de brandweer is alle rook slecht. In de zomer gaat het vaak om de geur en rook van vuurkorven of barbecues. In de winter gaat het om de rook van kachels die blijft hangen. Vuurkorven en barbecues zijn niet verboden. Een verbod is niet nodig. Een knisperend vuurtje en de geur van een barbecue zijn ook gezellig en dragen bij aan de sfeer. Ook het stoken van kachels is heel begrijpelijk, omdat energieprijzen nog steeds hoog zijn. Toch is het belangrijk rekening te houden met mogelijke last voor anderen”, zegt wethouder Ivo Tillie.

Begrip voor elkaar

“Voor overlast zorgen mag niet. Iedereen ervaart overlast anders. Rook kun je zien en geur kun je ruiken. Als er veel rook vrijkomt bij vuur en het stinkt, dan kan er overlast ontstaan. Daarom is het belangrijk begrip te hebben voor wat anderen ervan vinden als de kachel of de vuurkorf aangaat en dat te respecteren. Bewust zijn van de overlast die we kunnen veroorzaken en bereid zijn om hierover te praten, zijn de basis voor de oplossing.”

“Als er veel rook is, is de kans groot dat buren er last van kunnen hebben. Reageer niet geïrriteerd, maar probeer samen de beste oplossing te vinden.”

Rookontwikkeling

Goed stoken is de meest effectieve en betaalbare oplossing. Door bewust te zijn van wat en hoe we stoken, rekening te houden met de windrichting en geschikte brandstoffen te gebruiken, kunnen we rookontwikkeling verminderen. Volg het stappenplan op de website van de gemeente. De juiste brandstof is droog, zoals onbewerkt hout. Vochtig hout zorgt voor veel rook. En bij hout met verfresten of andere vervuilingen ontstaat er meestal een indringende stank. Daarover worden dan ook de meeste meldingen gedaan. Het gebruik van geschikte apparatuur, zoals rookkanalen en filters, draagt ook bij aan het zo klein mogelijk houden van overlast. Dat zijn wel duurdere oplossingen.”

Stappenplan

“Het is belangrijk dat we rekening met elkaar houden. Wederzijds begrip. Als iemand ergens last van heeft, moet daar begrip voor zijn en moet dat besproken kunnen worden. Andersom ook: gun een ander ook de gezelligheid. We moeten er samen uitkomen. Bekijk hier het stappenplan.” 

Wethouder Ivo Tillie
wethouder.ivotillie@sittard-geleen.nl 

 


QUOTE: