Stoken zonder overlast

Elk seizoen wordt er gestookt. Voor het verwarmen van een woning tot het gebruiken van een barbecue of vuurkorf. Het zorgt voor warmte en een gezellige sfeer, maar veroorzaakt helaas ook de nodige overlast. Lees op deze pagina hoe u binnen én buiten kunt stoken zonder overlast voor uzelf en de buren.

Vaak wordt bij het stoken hout gebruikt. Een verkeerde manier van stoken kan leiden tot geur- en rookoverlast. Maar bijvoorbeeld ook tot gezondheidsrisico’s en vervuiling van de lucht. Bent u van plan te stoken? Volg dan het stappenplan en beperk de overlast voor uzelf én uw omgeving. 

Stappenplan veilig binnen stoken Stappenplan veilig buiten stoken

 

Meer informatie stoken

Rookvrij hout aansteken met de Zwitserse methode

Met de Zwitserse methode kunt u op een veilige en schone manier hout aansteken van bijvoorbeeld een houtkachel. Op deze manier steek je het hout van boven naar beneden aan. 

Tips veilig en gezond je huis verwarmen

Op de website van de brandweer staan een aantal handige tips voor het veilig en gezond verwarmen van een huis. Het gebruik van rookmelders, de cv-ketel en verschillende soorten kachels komen aan bod. 

Schone Lucht Akkoord 

De gemeente Sittard-Geleen is aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord (SLA). Dit is een akkoord tussen het Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten. Het doel? De luchtkwaliteit in Nederland blijvend verbeteren. Houtstook is één van de thema’s van de SLA.