Iedereen kan meedoen

Ook in 2023 zijn we verder gegaan met het inclusiever maken van onze gemeente, zodat iedereen kan meedoen. Want de gemeente Sittard-Geleen streeft naar een samenleving waarin iedereen kan meedoen, met of zonder beperking. Dat noemen we inclusie. Ook in 2023 hebben we samen met onder andere de leden van de Commissie Sittard-Geleen Inclusief gewerkt aan een nog inclusievere gemeente. Een greep uit de dingen die we afgelopen jaar zoal gedaan hebben.

Ontwikkelingen Lokale Inclusie Agenda

Inventarisatie van openbare toiletten 

Een tekort aan openbare toiletten is een grote barrière voor mensen met maag-, darm- en/of leverproblemen om onze gemeente te bezoeken. Ook voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel of die een visuele beperking hebben, is het belangrijk dat er voldoende openbare en toegankelijke toiletten zijn in onze gemeente. Daarom inventariseren we op dit moment het aantal en de toegankelijkheid van openbare toiletvoorziening(en) in het centrum van Sittard, Geleen en Born.

Masterclass Toegankelijkheid

Om medewerkers van de gemeente nog deskundiger te maken, hebben een aantal van hen een masterclass toegankelijkheid gevolgd. Hierin leerden zij hoe ze de theorie in de praktijk kunnen toepassen. Wat zijn de richtlijnen? Welke regelgeving bestaat er?  Hoe pas je de regelgeving toe in de praktijk? Hoe informeer je inwoners?

Masterclass Routegeleiding

Mee kunnen doen aan de samenleving begint met dat je overal moet kunnen komen. Ook als je een visuele beperking hebt. Daarom hebben een aantal medewerkers van de gemeente een Masterclass Routgeleiding gevolgd. Zij leerden hoe we als gemeente de openbare ruimte en/of de gebouwde omgeving nog toegankelijker kunnen maken voor mensen met een visuele beperking. 

Opening gemeenschapsaccommodatie Odasingel 90

De Odasingel90 is onze nieuwe gemeenschapsaccommodatie. De locatie is een oud schoolgebouw dat in acht maanden tijd verbouwd is tot een bijzondere en duurzame plek in onze gemeente. In samenwerking met Werkgroep Integrale Toegankelijkheid (WIT) en een landelijke organisatie, genaamd PBT Consult, heeft de gemeente geprobeerd om het gebouw zo toegankelijk mogelijk te maken. Er is een lift en op iedere etage zijn mindervalide toiletten. Verder is het gebouw ongeveer 1.100 m2 groot en voldoet het aan de hedendaagse normen op het gebied van duurzaamheid. Dit gebouw biedt een thuis aan veel verenigingen.

Meeleesgroep

Ook in 2023 hebben we samengewerkt met de meeleesgroep. Dit is een groep mensen die teksten van de gemeente beoordeelt op begrijpelijkheid en duidelijke taal. Zij helpen de gemeente om duidelijke brieven te schrijven. In 2023 hebben er zes bijeenkomsten plaatsgevonden en zijn er 11 teksten beoordeeld.

Inclusief stembureau

Voor de Tweede Kamer verkiezingen hebben we een inclusief stembureau gerealiseerd. Dit stembureau was speciaal ingericht voor mensen met een visuele of lichamelijke beperking. Op deze manier kan iedereen zelfstandig stemmen. Er waren hulpmiddelen aanwezig, zoals een gesproken kandidatenlijst, stemmal, duidelijke bewegwijzering op de grond en een gastheer of gastvrouw. Daarnaast hebben ook drie inwoners met een licht verstandelijke beperking op het inclusieve stembureau gewerkt. Tot slot was het mogelijk om een stemtaxi te reserveren voor mensen die slecht ter been zijn en geen mogelijkheid hadden om naar het stembureau te komen.

Lees meer informatie over de Lokale Inclusie Agenda

Week van Lezen en Schrijven

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven is in Sittard-Geleen extra aandacht besteed aan laaggeletterdheid. Zo werden dit jaar bezoekers van het Bright festival en de weekmarkt in Sittard geïnformeerd over laaggeletterdheid. 

Impact op leven

In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen van 16 jaar en ouder laaggeletterd. Dat betekent dat zij moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Dat heeft grote impact op hun leven. Zij vinden hierdoor minder snel een baan, kunnen minder gezond leven en hebben minder grip op hun geldzaken. In onze gemeente heeft 9% van de inwoners moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterden schamen zich soms, komen er niet voor uit of weten niet dat er speciale cursussen voor volwassenen zijn. Het is belangrijk dat iedereen kan mee doen aan de samenleving. 

Hulp

Ook buiten de Week van Lezen en Schrijven is er aandacht voor laaggeletterdheid. Zo zijn er verschillende mogelijkheden waar laaggeletterden terecht kunnen voor hulp.  

Informatiepunt

Op Informatiepunt (hetinformatiepunt.nl) staan activiteiten en diensten van de organisaties in de Westelijke Mijnstreek die hulp bieden bij laaggeletterdheid. Vaak is het aanbod gratis.