Projecten en hoogtepunten 2023

Het jaar 2023 zit er bijna op! Traditiegetrouw blikken we in december terug op afgelopen jaar. Er gebeurden veel mooie dingen in onze gemeente. Samen met inwoners, ondernemers en partners werkten we aan inspirerende en nieuwe initiatieven en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld de inspiratiezuilen, het Jongerenpunt, Groot Onderhoud Wegen en er werden ook flinke stappen gezet bij Sportpark Glanerbrook. Bekijk hieronder alle hoogtepunten van afgelopen jaar!

 • Cultuur

  Afgelopen jaar is er op cultuurgebied een hoop gebeurd in onze gemeente. Er ontstonden nieuwe samenwerkingen, er werd muziek gemaakt en er vond een straatfestival plaats.

 • Duurzaamheid & milieu

  Onze gemeente is druk bezig om verduurzaming te stimuleren. Ook afgelopen jaar hebben we daar weer ons best voor gedaan. Er wordt wereldwijd veel energie gebruikt, ook in Sittard-Geleen. Dat zorgt voor veel CO2-uitstoot. Om de klimaatveranderingen tegen te gaan, is het belangrijk dat we zorgen voor minder CO2-uitstoot. Gelukkig zijn er veel manieren om energie te besparen. En elke besparing telt mee, voor het klimaat én voor uw eigen beurs.

 • Een veilige stad: doet u ook mee?

  Samen werken we aan een stad waar inwoners zich veilig voelen en veilig zijn. Dit kunnen we niet alleen en doen we samen met partners zoals maatschappelijke organisaties, politie, brandweer en het Openbaar Ministerie. En met u, onze inwoners. Samen naar 100% veilig, doet u mee?

 • Groot Onderhoud Wegen

  Veel asfalt en stoepen in onze stad zijn versleten. Want veel wegen in onze stad zijn gemaakt in de periode 1950 - 1970. Sinds 2020 werken we daarom aan meer wegen op hetzelfde moment. Groot onderhoud wegen heet dit programma. Dit zijn een paar van de wegen die in 2023 opgeknapt zijn:

 • Hoe bereikte u de gemeente in 2023?

  Als gemeente vinden wij het belangrijk om onze inwoners en ondernemers een goede service te bieden. Wij hielden afgelopen jaar nauwkeurig bij hoe u ons bereikt.

 • Iedereen kan meedoen

  Ook in 2023 zijn we verder gegaan met het inclusiever maken van onze gemeente, zodat iedereen kan meedoen. Want de gemeente Sittard-Geleen streeft naar een samenleving waarin iedereen kan meedoen, met of zonder beperking. Dat noemen we inclusie. Ook in 2023 hebben we samen met onder andere de leden van de Commissie Sittard-Geleen Inclusief gewerkt aan een nog inclusievere gemeente. Een greep uit de dingen die we afgelopen jaar zoal gedaan hebben.

 • Jongeren

  De jeugd heeft de toekomst. Dat weten we bij gemeente Sittard-Geleen ook. Lees hier wat er afgelopen jaar onder andere is gedaan voor de jongeren in onze gemeente.

 • Nieuwe huisvesting gemeente

  De komende jaren werken we aan een nieuwe huisvesting voor de medewerkers van de gemeente. Dat zijn het Mauritspark, nieuwe bestuurlijke en ambtelijke huisvesting in Geleen (Stadswinkel en Hanenhof), Vidar aan de Mijnweg/Tunnelstraat in Geleen en het Huis aan de Markt in Sittard. Een nieuwe huisvesting is noodzakelijk, omdat de huidige gebouwen niet meer voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van arbeidsomstandigheden en ook de energielabels van deze gebouwen in het rood staan.

 • Ondernemers

  Ondernemers zorgen voor bedrijvigheid en werkgelegenheid. Als gemeente dragen hieraan bij door hulp, ondersteuning en begeleiding te geven. Voor veel ondernemers is de gemeente het eerste contact met de overheid. We blikken terug op twee hoogtepunten op het gebied van ondernemerschap.

 • Onderwijs

  We willen graag dat onze jeugd gezond en veilig opgroeit, zijn talent ontwikkelt en meedoet. Onderwijs is een belangrijk onderdeel daarvan. Lees hier wat we afgelopen jaar allemaal hebben gedaan op het gebied van onderwijs.

 • Ontwikkellocaties

  Op verschillende plekken in de gemeente wordt gewerkt aan plannen om leegstaande panden of gebieden een nieuwe invulling te geven. Denk aan de oude zwem- en sportlocatie aan de Sportcentrumlaan in Sittard, de voormalige Ambachtsschool in Sittard, de omgeving van de Cityflat in Geleen. In totaal zijn er 24 ontwikkellocaties aangewezen, waar we de komende jaren samen met ontwikkelaars, partners én de omgeving werken aan een nieuwe bestemming of functie.

 • Samenleving

  De ‘samenleving’ is een breed begrip. Daaronder vallen niet alleen alle inwoners, maar bijvoorbeeld ook onze gebouwen waar we dagelijks gebruik van maken. We hebben dan ook veel hoogtepunten uit 2023 die we onder deze categorie willen benoemen.

 • Sportpark Glanerbrook

  In 2025 opent het nieuwe Sportpark Glanerbrook zijn deuren. Een heerlijke plek met fraaie zwembaden, sporthallen, een wieler- en schaatsbaan en een gloednieuwe ijshockeyhal. Een trekpleister voor verenigingen, sporters en recreanten uit heel Limburg en de euregio. Een plek waar gezondheid op de eerste plaats komt.

 • Sport

  We vinden het belangrijk om inwoners van Sittard-Geleen te helpen bij een gezonde en actieve leefstijl. We blikken terug op twee hoogtepunten op het gebied van sport in 2023.

 • Toerisme & vrije tijd

  Wat is er allemaal te doen in onze gemeente? In 2023 werd er weer van alles georganiseerd om het bezoekers en inwoners naar hun zin te maken. Van evenementen en mooie wandel- en fietsroutes tot leuke winkels en gezellige restaurants.

 • Verkiezingen

  Afgelopen jaar organiseerden we twee keer verkiezingen in Sittard-Geleen. Op 15 maart gingen inwoners naar de stembus voor de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen. Op 22 november was het tijd voor de Tweede Kamerverkiezingen.

 • Wat gebeurde bij Vidar in 2023?

  Inwoners uit Sittard-Geleen, Stein en Beek kunnen bij Vidar terecht voor hulp bij het vinden van werk, ontwikkelen van vaardigheden en ondersteuning bij inkomen. Wij blikken graag nog even terug op de hoogtepunten en belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

 • Wegwerkzaamheden

  Ook in 2023 hebben we weer hard gewerkt aan onze wegen. Nieuw riool, nieuw asfalt en nieuwe stoepen, een hele nieuwe inrichting van de weg en nog meer. Want een goede staat en een veilige inrichting is belangrijk voor een veilig en prettig gebruik van de wegen. Onder andere deze wegen waren aan de beurt in 2023:

 • Zorg

  Inwoners die Wmo ondersteuning nodig hebben bij de huishoudelijke taken krijgen ondersteuning via een ergotherapeut om taken zo zelfstandig mogelijk uit te kunnen voeren.