Extra drukte bij aanvraag paspoort en identiteitskaart

Verloopt uw paspoort of identiteitskaart (ID) dit jaar? Dan is het dit jaar nog belangrijker dan normaal om op tijd een nieuw reisdocument aan te vragen.

De ‘paspoortpiek’

Misschien heeft u het woord al voorbij horen komen. Dit jaar is er sprake van een ‘paspoortpiek’: alle gemeenten in Nederland verwachten vanaf 2024 extra drukte bij het aanvragen van een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart. Dat komt omdat paspoorten en identiteitskaarten in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig waren in plaats van 5. Veel mensen hebben op die verandering gewacht om een nieuw reisdocument aan te vragen. Die 10 jaar zijn nu, in 2024, verstreken. Daardoor moeten veel mensen vanaf dit jaar een nieuw reisdocument aanvragen. Wij verwachten daarom langere wachttijden voor de aanvraag van een identiteitskaart of paspoort.

Daarom: wacht niet te lang!

Voor de aanvraag van uw reisdocument heeft u een afspraak nodig. Wacht hier niet mee tot u het nieuwe reisdocument echt nodig heeft, maar plan nu alvast iets in. Nu zijn er nog voldoende datums waar u uit kunt kiezen en bent u de drukte hopelijk voor. Maak digitaal een afspraak of telefonisch via telefoonnummer 14 046. De afspraak vindt plaats in onze Stadswinkel (Markt 1, Geleen). 

Wat doen wij?

Wij gaan inwoners van wie het paspoort of de identiteitskaart dit jaar verloopt eerder een brief sturen dan normaal. Ook communiceren wij nu al zo breed mogelijk over deze paspoortpiek via onze verschillende kanalen. Bijvoorbeeld via onze sociale media, onze e-mail nieuwsbrief en onze Stadskrant. 

Meer weten?

Ga naar www.sittard-geleen.nl/legitimatie voor meer informatie of bekijk de veelgestelde vragen hieronder.

Wat merk ik hiervan?

U kunt te maken krijgen met langere wachttijden bij het aanvragen en afhalen van een nieuw reisdocument. Door op tijd en breed over de verwachte drukte te communiceren, proberen wij te voorkomen dat u last krijgt van deze piekperiode. Maar wij vragen ook aan u: maak op tijd een afspraak voor een nieuw reisdocument. Zo bent u de drukte hopelijk voor. 

Kan ik bij lange wachttijden een aanvraag doen buiten de eigen gemeente?

Nee, inwoners van Nederland kunnen alleen bij de eigen gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen, gelden andere regels.

Kan ik een document met spoed aanvragen?

Dat kan, maar u betaalt hier wel extra geld voor. Hierover vindt u meer informatie op www.sittard-geleen.nl/legitimatie.

Kan ik een noodpaspoort aanvragen?

Lange wachttijden zijn geen reden om een noodpaspoort aan te vragen. Voor de aanvraag van een noodpaspoort gelden speciale voorwaarden.

Kan de geldigheid van mijn document verlengd worden?

Nee, het is niet mogelijk om de geldigheid van een paspoort of identiteitskaart te verlengen. U kunt alleen een nieuw document aanvragen, al wordt dit vaak “verlengen” genoemd.