Houd de rat buiten de deur!

De ratten komen weer uit het riool. Want het is buiten weer warmer dan in het riool. Dan neemt de overlast van ratten weer toe. Het is in Nederland verboden om rattengif te gebruiken. Kijk hier wat u zelf kunt doen tegen overlast van ratten.

9 tips om overlast van ratten te voorkomen

Ratten voorkomen, is beter dan ratten bestrijden. We vragen u dan ook om zelf maatregelen te nemen, in de strijd tegen rattenoverlast. 

  1. Maak kieren en gaten dicht
    Wist u dat een muis binnen kan komen via een gaatje van 1 centimeter groot? En een rat heeft maar 2 centimeters nodig. Maak daarom alle gaten goed dicht. Gaten kunt u dichtmaken met staalwol of met zogenaamde bijenbekjes.
  2. Bewaar afval in goed afsluitbare afvalcontainers
    Huisvuil is een voedselbron voor ratten. Bewaar afval in goed afsluitbare bakken, totdat u het afvoert en zorg dat uw afvalcontainers dicht zijn.
  3. Houd uw tuin opgeruimd|
    Zo voorkomt u dat een rat voedsel vindt of een nestje maakt. Dat geldt ook in de schuur, de (moes)tuin en plaatsen waar u afval opslaat.
  4. Repareer een kapotte regenpijp
    Is de regenpijp kapot? In een normale regenpijp, van 80 mm breed, kan een rat omhoogklimmen. Want hij heeft grip op de wanden. Is de regenpijp breder? Dan heeft de rat géén grip op de wanden en kan hij niet omhoogklimmen. Tip: plaats een metalen bladvanger op de regenpijp, zodat de rat niet in de pijp kan en ook niet op uw dak of zolder belandt.
  5. Zet volle voerbakken voor huisdieren ‘s avonds niet buiten
  6. Pas op met vogels voeren, ratten eten mee
  7. Denkt u dat uw riool kapot is?
    Is uw riool kapot of het putje voor de afvoer van water? Zorg ervoor dat het gemaakt wordt.
  8. Spoel geen eten door het riool|
    Spoel geen eten, frituurolie of frituurvet door het toilet. Ratten leven van voedsel in het riool. 
  9. Dode ratten moeten bij het restafval 
    Gevangen dode ratten moeten in de container voor restafval. Gooi ze NIET bij het GFT-afval, want een rat draagt ziektekiemen mee die in het compost terecht komen. 

Bestrijding van plaagdieren

Hebben uw buren ook overlast van ratten, bespreek dan samen deze maatregelen. Heeft u hier hulp bij nodig? Schakel dan de plaagdierbestrijder van de gemeente in via telefoonnummer 14 046.

Poster-rattenoverlast-2024