Nationale Klimaatweek 2023 in Sittard-Geleen

Van 30 oktober tot en met 5 november vindt de Nationale Klimaatweek plaats. In heel Nederland is er deze week extra aandacht voor het klimaat. Iedereen kan iets doen voor een beter klimaat. En elke stap is er één. In onze gemeente zijn er al heel wat goede voorbeelden te vinden. We delen ze hieronder met u.

Dit jaar gingen we op pad om een aantal mooie initiatieven uit onze gemeente aan u te laten zien. Bekijk deze video en neem een kijkje!

Over deze organisaties

In de video kwamen een viertal initiatieven voorbij. Bent u nieuwsgierig geworden naar deze initiatieven? Hieronder geven we meer achtergrondinformatie en vindt u een link naar de websites.

1. Natuurleerpad Schipperskerk

Het Natuurleerpad is 2,8 km lang en begint tegenover het Sterre van der Zeeplein in Schipperskerk. Dit pad is bedoeld om kinderen op een speelse manier de natuur te laten ontdekken. Ze leren onderweg wat ze in de natuur kunnen zien en vinden. De QR-codes op de verschillende informatieborden tijdens de route geven u meer informatie over de natuur. Of download de gratis app voor leuke spellen en opdrachten onderweg. U vindt de app ‘Natuurleerpad Schipperkerk’ in de App Store en Google Play.

Dus: neem uw (klein)kinderen mee op ontdekkingstocht! Meer weten? Ga naar www.ivn.nl.

2. Sjtekskes van Gelaen (plantenbieb)

Sinds de zomer van 2022 staat de plantenbieb 'Sjtèkskes van Gelaen' op het voorterrein bij Sjoenk. Een bieb waar inwoners van Sittard-Geleen gratis planten en stekjes kunnen ruilen. De plantenbieb is een initiatief van wijkbewoners en wordt ondersteund door Stadslabs. In de plantenbieb worden ook leuke activiteiten georganiseerd zoals workshops stekken, oesterzwammen kweken en het maken van kerststukjes.

Ga voor meer info naar https://stadslabssittardgeleen.nl/experimenten/plantjesbieb-sjtekskes-van-gelaen/.

3. Ophovenerhof

De Ophovenerhof, ook wel bekend als de boerderij van boer Kallen, organiseert dagbesteding en woonbegeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Op het terrein staan tiny houses. Hier kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking zelfstandig wonen dankzij 24-uurs begeleiding. En als dat nog niet mooi genoeg is, zijn deze tiny houses energieneutraal gebouwd door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Ook telen en verkopen ze bij de Ophovenerhof biologische producten in hun boerderijwinkel en op hun terras.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op www.ophovenerhof.nl.

4. Speelgoedbank de Grabbelton

Veel mensen zijn bekend met de voedselbank. Maar wist u dat er ook een speelgoedbank bestaat? Een speelgoedbank geeft nieuw of tweedehands speelgoed aan kinderen die op of onder de armoedegrens leven. Ook in onze gemeente hebben we zo’n speelgoedbank: Stichting Speelgoedbank De Grabbelton Zuid-Limburg. Deze stichting zorgt ervoor dat goed, herbruikbaar speelgoed en kleding terechtkomt bij kinderen die het hard nodig hebben, maar van wie de ouders dit niet kunnen betalen.

Heeft u speelgoed dat u kunt doneren of kunt u het speelgoed juist hard gebruiken? Neem dan zeker een kijkje op de website van De Grabbelton.

Bedrijven en organisaties die ook het goede voorbeeld geven

In onze gemeente zijn er ook verschillende bedrijven en andere organisaties die elk op hun eigen, unieke manier een steentje bijdragen aan het klimaat. We hebben een aantal bedrijven en organisaties voor u op een rijtje gezet:

Natuurlijk zijn er nog veel meer inwoners, bedrijven en organisaties die zich inzetten voor een beter klimaat. Ook als uw initiatief hier niet tussenstaat willen we u bedanken voor uw inzet. Ga zo door!

Op zoek naar meer inspiratie of tips om zelf toe te passen?

Op https://nkw2023.nl/tips vindt u een overzicht van kleine tot grote stappen die u kunt nemen om ook bij te dragen aan een beter klimaat.