Duurzaamheid

De gemeente Sittard-Geleen is druk bezig met het stimuleren van verduurzaming. Er wordt wereldwijd, ook in Sittard-Geleen, veel energie gebruikt en dus ook veel CO2 uitgestoten. Om de klimaatveranderingen tegen te gaan is het noodzakelijk om de CO2-uitstoot te verminderen. Gelukkig is energie besparen vaak erg gemakkelijk en elke besparing telt mee, voor het klimaat én voor uw beurs.

Regionaal Energieloket 

Wilt u weten wat u kunt besparen op uw energierekening? Wilt u uw woning verduurzamen, maar weet u niet waar u moet beginnen of wat de mogelijkheden zijn? De gemeente Sittard-Geleen en het Regionaal Energieloket helpen u hier graag bij!

De gemeente Sittard-Geleen werkt samen met het Regionaal Energieloket met als doel inwoners te informeren over en ondersteunen bij energiebesparende maatregelen. 

U kunt bij het Regionaal Energieloket terecht met vragen over het (energetisch én levensloopbestendig) verduurzamen van uw woning. Denkt u bijvoorbeeld aan:

  • Welke subsidie- en financieringsmogelijkheden zijn er om mijn woning te verduurzamen?
  • Is er een subsidie voor isolatiemaatregelen?
  • Kan ik (onafhankelijk) advies krijgen over het verbeteren van mijn woning?
  • Hoe kan ik energie besparen?
  • Welke maatregelen kan ik toepassen om mijn woning te verduurzamen?
  • Welke betrouwbare bedrijven voeren energiebesparende maatregelen uit in mijn buurt?

Kijk ook eens in het e-book met 50 bespaartips van het Regionaal Energieloket.

Let op: Het Regionaal Energieloket gaat niet over het verkrijgen van vergunningen (aanpassingen woningen of plaatsen zonnepanelen), de WMO of het krijgen van een WMO-indicatie verduurzamen van uw woning.

Collectieve inkoopactie zonnepanelen

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Door zelf groene stroom op te wekken heeft u lagere energiekosten. Het Regionaal Energieloket biedt een zonnepanelenactie aan. Krijg vrijblijvend advies en een persoonlijke offerte van een zonnepanelenbedrijf. 

Ga voor meer informatie over de zonnepanelenactie naar de website van het Regionaal Energieloket.

Energiecoaches

Advies van een energiecoach

De gemeente Sittard-Geleen leidt vrijwilligers op tot energiecoach. Energiecoaches komen persoonlijk bij u thuis langs en voorzien u van op maat gemaakt energieadvies. Tijdens het bezoek neemt de energiecoach een tas met gratis energiebesparende producten mee. Alle inwoners van de gemeente Sittard-Geleen (huurder of woningeigenaar) kunnen zich aanmelden voor een bezoek van een energiecoach. Stuur een mail naar energiecoach@sittard-geleen.nl onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer. Laat ons ook weten of u huurder of woningeigenaar bent.

Woningcorporatie Wonen Limburg heeft eigen energiecoaches. Bent u huurder van Wonen Limburg en wilt u graag advies over het verduurzamen van uw woning? Stuur dan een e-mail naar energiecoach@wonenlimburg.nl

Bent u huurder van ZOwonen? Dan kunt u zich aanmelden voor een persoonlijk bezoek van een energiecoach via de website van ZOwonen.

Word energiecoach in de gemeente Sittard-Geleen!

Wordt u blij van minder energie verbruiken en wilt u anderen hierbij helpen? Meld u aan en start met een opleiding tot energiecoach.

Wat doet een energiecoach?

Als energiecoach zet u zich in voor energiezuinig wonen. U heeft al enige ervaring met energie besparen vanuit uw werk of gewoon door het zelf thuis te doen. U leert graag wat nieuws en u bent vriendelijk. Als energiecoach werkt u samen in een team en helpt u inwoners op weg om energiezuinig te wonen. Dat doet u op verschillende manieren, bijvoorbeeld op een inloopspreekuur of in gesprekken aan de keukentafel bij inwoners thuis. U geeft dan informatie en tips over energiebesparing. Uiteraard krijgt u van te voren een training van het Regionaal Energieloket, de samenwerkingspartner van de gemeente Sittard-Geleen.

Wat krijgt u?

  • een veelzijdige training voor energiecoaches
  • werken in een team van andere energiecoaches
  • veel vrijheid om eigen invulling te geven aan uw activiteiten
  • een tas met energiebesparende producten waarover u iets kunt vertellen en die je kunt aanbieden of plaatsen tijdens de huisbezoeken (o.a. radiatorfolie en tochtstrips)
  • een bedankje in de vorm van een energiebesparend product voor uw eigen huis
  • een onkostenvergoeding

Wat vragen we?

  • minstens 4 uur per maand beschikbaarheid
  • interesse in energiezuinig wonen en enige ervaring met energiebesparing
  • zelfstandig werken, bijvoorbeeld met plannen en afspraken opvolgen
  • samenwerken in een team van energiecoaches, met het Regionaal Energieloket en de gemeente Sittard-Geleen
  • het leuk vinden om uzelf te ontwikkelen, door training en in de praktijk

Enthousiast geworden?

Wilt u meer weten of heeft u interesse om energiecoach te worden? Stuur dan een email met uw motivatie om energiecoach te worden, uw telefoonnummer en e-mailadres naar energiebesparen@sittard-geleen.nl.​​​​

Energieklussers gemeente Sittard-Geleen

In een aantal wijken is de gemeente Sittard-Geleen in samenwerking met Energieklus gestart met een project genaamd ‘energieklussers’. Huishoudens die de energietoeslag hebben ontvangen kunnen een huisbezoek van een energieklusser aanvragen. Een energieklusser installeert verschillende energiebesparende maatregelen. Hiernaast geeft de energieklusser tips voor het besparen van energie.

Meer informatie over het project ‘energieklussers’.

24 tips om te besparen op jouw energierekening

Bekijk hier de bespaartips

Transitievisie Warmte

Om aan de toekomstige klimaatafspraken te voldoen, zal Sittard-Geleen in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor het verwarmen van woningen en bedrijfsgebouwen. Hiermee draagt ook Sittard-Geleen bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot in Nederland. Het eerste doel is om in 2030 20% minder aardgas te gebruiken. In deze Transitievisie warmte (TVW) is beschreven hoe dit doel gehaald kan worden. Uitwerking van deze visie gebeurt in 2022 in Wijkuitvoeringsplannen. Dan is duidelijk wat de inwoners en bedrijven van Sittard-Geleen kunnen doen om aan dit doel bij te dragen.

Bekijk hier de Transitievisie Warmte

Leningen en subsidies

Voordelige lening Duurzaam Thuis

Voor de realisatie van de energiebesparende maatregelen in uw woning kunt u een voordelige lening afsluiten via de stimuleringslening Duurzaam Thuis van de provincie Limburg. Deze lening heeft een aanzienlijk lager rentepercentage dan een gangbare lening. Meer informatie? Ga naar https://www.duurzaamthuislimburg.nl/.

ISDE

ISDE is de landelijke subsidieregeling voor het verduurzamen van woningen. De subsidie wordt verstrekt door de Nederlandse overheid aan particulieren en bedrijven. 

Lees hier meer over de ISDE

Subsidie afkoppelen regenwater en groene daken

Lees hier meer over het afkoppelen van regenwater 

Hulp bij hoge energiekosten

Hebt u hoge energiekosten? Op de website van Vidar vindt u meer informatie over financiële regelingen, tips over hoe u zelf energie kunt besparen en wat de gemeente voor u kan betekenen. Wellicht heeft u recht op de eenmalige energietoeslag of kunt u gebruikmaken van de tijdelijke tegemoetkoming energiekosten. 

Meer informatie over hulp bij hoge energiekosten

Regionale Energiestrategie Zuid-Limburg

Lees hier meer over de regionale energiestrategie