Stop geweld waaronder tegen vrouwen en meisjes

Sittard-Geleen zegt NEE tegen geweld, waaronder tegen vrouwen en meisjes. We sluiten aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt op 25 november het Stadhuis in Sittard en op 9 december de Stadswinkel in Geleen oranje. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. Naast het oranje uitlichten van de gebouwen, hijst de gemeente Sittard-Geleen gedurende de '16 Days of Action' de actievlag van Orange the World. Deze vlag wappert van 25 november tot en met 10 december bij de stadswinkel in Geleen en het stadhuis in Sittard.

Thema 2023: Veilig, overal en altijd> iedereen kan helpen geweld te voorkomen 

In 2023 is het thema van de campagne in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide.

Wat kunt u doen?

Benieuwd hoe u kunt bijdragen? Lees dan verder.

  • Signaleren en melden
    Het signaleren en melden blijft altijd belangrijk. De gemeente Sittard Geleen heeft structureel aandacht voor het tegengaan van geweld, waaronder geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarbij is aandacht voor specifieke groepen, zoals slachtoffers van mensenhandel en slachtoffers van seksueel geweld. Herkent u signalen van geweld tegen vrouwen? Meld dit dan:
    • Slachtoffers van seksueel geweld kunnen terecht bij het Centrum Seksueel Geweld Limburg. Telefoonnummer: 0800-0188.
    • Veilig Thuis is een meld- en adviespunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Hier kunnen mensen terecht met vermoedens van huiselijk geweld, maar ook slachtoffers zelf. Telefoonnummer: 0800- 2000.
  • Actieperspectief: Ik ben #medestander 
    Tijdens de Orange the World campagne kan iedereen onderdeel van de oplossing worden en zich medestander in de strijd tegen geweld verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij/zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega. 

Achtergrondinformatie

Orange-the-World-Stadhuis-Sittard oranje licht

Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De aftrap is op 25 november en eindigt op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen.  Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. 

Meer informatie

Op Orange the World staat meer informatie over dit onderwerp en de campagne.