Jongeren

De jeugd heeft de toekomst. Dat weten we bij gemeente Sittard-Geleen ook. Lees hier wat er afgelopen jaar onder andere is gedaan voor de jongeren in onze gemeente.

Start Schuldvrij 

Start Schuldvrij is een project van de gemeente Sittard-Geleen en de Kredietbank. Het project helpt jongeren tussen de 18 en 27 jaar met schulden, ook zonder inkomen. De schuld wordt hierbij door de gemeente overgenomen. Start Schuldvrij gaat in gesprek met de schuldeisers en probeert ervoor te zorgen dat er nog maar een klein bedrag over blijft om af te lossen. Daarbij krijgt de jongere hulp van een coach die samen met de jongere aan de slag gaat. 

Praktijkverhaal

Hierbij de ervaring van een jongere die reeds deelneemt aan het project:

Naar Interview

Meer informatie

Client- en jongerenparticipatie jeugdhulp Zuid Limburg

Gemeenten, zorgaanbieders en andere samenwerkingspartners investeren komende jaren structureel in cliëntparticipatie binnen de jeugdhulp in Zuid-Limburg. Cliëntenparticipatie betekent dat ouders en hun kinderen centraal staan in beleid en ondersteuning; daarin een stem hebben en niet slechts ergens ‘worden betrokken’ in het proces van ontwikkeling en uitvoering. Voor een effectieve jeugdhulp werken we niet voor, maar samen met jeugd en ouders. Komende tijd wordt vormgegeven aan een participatietraject in de regio Zuid-Limburg.

Op 7 juni 2023 vond de zogenoemde startbijeenkomst plaats in het Flexiforum in Kerkrade. Dit was de start van het participatietraject. Ongeveer 200 mensen waar daarbij: cliënten/jongeren, vertegenwoordigers van gemeenten en instellingen. De doelstelling was om de aanwezigen te informeren, te inspireren en te enthousiasmeren. Ervaringsverhalen en presentaties van goede praktijken vormden dan ook de hoofdmoot van het programma. Mede door de startconferentie is er een stevig draagvlak ontstaan voor het bevorderen van cliëntparticipatie en ervaringsdeskundigheid. Door de jeugdigen en ouders meer te betrekken, daadwerkelijk een stem te geven, en toe te werken naar een participatieve aanpak (aangaan van een dialoog, uitnodigen tot inspraak en geven van suggesties).

Lees meer over het Participatietraject

Maatschappelijke opvang voor jongeren

Tot voor kort konden jongeren uit de Westelijke Mijnstreek die dakloos werden alleen terecht in Maastricht voor maatschappelijke opvang. Als centrumgemeente had Maastricht die taak. We hebben met gemeente Maastricht kunnen regelen dat dit geld voortaan naar de gemeente Sittard-Geleen gaat. Inmiddels heeft Moveoo twee appartementen ingericht speciaal voor de opvang van dak- of thuisloze jongeren. Hier kunnen in totaal vijf jongeren een tijdelijk onderdak vinden. Tijdens hun verblijf werken ze onder begeleiding aan een stabiele toekomst.

Jongerenpunt

Sinds dit jaar heeft het Jongerenloket een nieuwe naam gekregen: Jongerenpunt. Dit Jongerenpunt is er voor alle jongeren tussen de 16 en 27 jaar die wonen in de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein. Bij het Jongerenpunt van de gemeente kunnen jongeren terecht met vragen die hen bezighouden: 

  • Je weet nog niet goed wat bij jouw talenten past.
  • Je twijfelt of je een opleiding wilt gaan volgen. 
  • Je raakt je baan wel eens kwijt of je wisselt vaker van baan. 
  • Het vinden van werk is niet altijd makkelijk. 
  • Je maakt je zorgen over geld, je hebt schulden of je komt elke maand geld te kort.
  • Je weet het even niet en zit nu thuis. 
  • Misschien heb je ook nog andere vragen. Of weet je gewoon niet goed waar je moet zijn voor de juiste hulp. 

Meer informatie