Mogelijkheden voor herdenken

Naast een traditioneel graf, een urnennis of een urnengraf zijn er verschillende mogelijkheden voor een mooie laatste rustplaats.

Na het afscheid van een dierbare is tijd nodig om een plek te geven aan dit verlies. Veel nabestaanden hebben de behoefte aan een plaats waar de overledene respectvol herdacht kan worden. Hiervoor bestaan, ook na een crematie, verschillende mogelijkheden. Een maand na de crematie is de wettelijke wachttijd verstreken en kunt u als nabestaande een bestemming geven aan de as.

Verstrooien

U kunt de overledene bijvoorbeeld in alle rust herdenken op een strooiveld tussen de bomen. Nabestaanden kunnen de as van hun overledene verstrooien in een mooie rustige omgeving. Bij het strooiveld kunt u een herdenkingsplaatje laten plaatsen. Het is een rustpunt waar de nagedachtenis van de overledene voortleeft.

Urnenmuur

Veel nabestaanden hebben de behoefte om hun overledene op een vaste plek te gedenken. Wilt u liever de urn in stand houden, zodat u in alle rust een herdenkplek hebt om te bezoeken? Dan zijn er de urnenmuren, ook wel columbaria genoemd. Deze muur heeft nissen waarin nabestaanden één of twee urnen of asbussen kunnen plaatsen.

Urnengraf

U kunt ook kiezen voor een urnengraf, met een gedenkplaat of een gedenksteen. U kunt hier de overledene in stilte gedenken en eventueel bloemen plaatsen. U kunt ook iets van persoonlijke aard plaatsen om de herinnering aan de overledene voort te laten leven.

Urn bijzetten

Een bestaand graf kan ook een mooie eindbestemming zijn voor een urn. U kunt de asbus of de urn daarom ook in een bestaand graf laten bijzetten. Dat kan vaak ook zonder de grafsteen te lichten.