Wonen, milieu en duurzaamheid

 • Afval

  Het huishoudelijk afval in de gemeente Sittard-Geleen wordt opgehaald door RWM. RWM beheert ook de milieuparken. Veel afval kunt u gratis inleveren op de milieuparken. Heeft u vragen of opmerkingen over de afvalinzameling, neem dan contact op met RWM.

 • Belastingen voor inwoners

  Elke inwoner betaalt belasting aan de gemeente waar hij of zij woont. De gemeente gebruikt dit bedrag in de begroting om zaken te betalen waar alle inwoners voordeel van hebben. Dan gaat het bijvoorbeeld over uitkeringen, aanleg van wegen, groenonderhoud en openbare voorzieningen.

 • Bouwen en verbouwen

  Als u plannen heeft om te bouwen of verbouwen, zijn er zaken waar u rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld of u een vergunning nodig heeft, of er kabels en leidingen liggen. In sommige gevallen kunt u misschien een subsidie krijgen.

 • Buurt- en wijkplatforms

  De gemeente werkt samen met wijkplatforms: groepen van betrokken wijkbewoners die weten wat er in een wijk gebeurt en wat belangrijk is voor de bewoners.

 • Deelauto: Greenwheels (Sittard)

  Met Greenwheels stap je in de auto wanneer je maar wilt. Greenwheels biedt het gemak van een eigen auto, zonder de lasten. De auto reserveren, openen en sluiten doe je gemakkelijk via de app. Je betaalt alleen voor de tijd en het aantal kilometers dat je gebruik maakt van de deelauto. Alle ritten zijn verzekerd en inclusief brandstof en wegenbelasting. Ook is er altijd 24/7 (pech)hulp.

 • Duurzaamheid

  Onze gemeente is druk bezig om verduurzaming te stimuleren. Er wordt wereldwijd veel energie gebruikt, ook in Sittard-Geleen. Dat zorgt voor veel CO2-uitstoot. Om de klimaatveranderingen tegen te gaan, is het belangrijk dat we zorgen voor minder CO2-uitstoot. Gelukkig zijn er veel manieren om energie te besparen. En elke besparing telt mee, voor het klimaat én voor uw eigen beurs.

 • Energiecoaches

  Wij leiden vrijwilligers op tot energiecoach. Energiecoaches komen persoonlijk bij u thuis langs en geven u advies op maat. Tijdens het bezoek neemt de energiecoach een tas met gratis energiebesparende producten mee. Alle inwoners van onze gemeente (huurder of woningeigenaar) kunnen zich aanmelden voor een bezoek van een energiecoach.

 • Glasvezel in heel Sittard-Geleen

  In onze gemeente wordt de komende jaren glasvezel aangelegd. De aanleg van glasvezel valt onder de Telecommunicatiewet. Dat betekent dat de aanleg van glasvezel in handen is van commerciële partijen die hun eigen glasvezelkabel aanleggen.

 • Groene Bon cadeaubonnen

  De energieprijzen zijn nog steeds erg hoog. Op verschillende manieren kan energie en dus ook geld bespaard worden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van energiezuinig witgoed. Nieuw witgoed is niet goedkoop. Om inwoners te helpen bij het besparen van energie geeft de gemeente Groene Bon cadeaubonnen uit.

 • Meldpunt goed verhuurderschap

  Heeft u als huurder of woningzoekende te maken met ongewenst verhuurgedrag? Geef signalen en meldingen dan door aan het Meldpunt goed verhuurderschap.

 • Openbare laadpalen

  Het aantal elektrische auto’s groeit snel. Daarom zijn er de komende jaren veel extra laadpalen nodig. Ook in onze gemeente. Landelijk is afgesproken dat het uitbreiden van het aantal laadpalen de groei van het aantal elektrische auto’s niet in de weg mag staan. Daarom werken de Provincies Limburg en Noord-Brabant en de verschillende gemeentes samen aan de uitbreiding van het aantal openbare laadpalen. Ook wij werken hieraan mee.

 • Openbare ruimte en natuur

  Openbare ruimte, monumentale bomen, onderhoud, volkstuinen, jagen

 • Stoken zonder overlast

  Elk seizoen wordt er gestookt. Voor het verwarmen van een woning tot het gebruiken van een barbecue of vuurkorf. Het zorgt voor warmte en een gezellige sfeer, maar veroorzaakt helaas ook de nodige overlast. Lees op deze pagina hoe u binnen én buiten kunt stoken zonder overlast voor uzelf en de buren.

 • Veranderingen in het klimaat

  We merken steeds meer de gevolgen van de veranderingen in ons klimaat. Er zijn steeds meer droge periodes, meer hevige buien en in de zomer steeds vaker hittegolven. Samen kunnen we maatregelen nemen om ons aan te passen aan deze veranderingen.

 • Vergunning tijdelijke verhuur woningen

  Leegstaande gebouwen zonder woonbestemming, zoals kantoorgebouwen, mogen 10 jaar als woonruimte worden verhuurd in plaats van 5 jaar. Dit voorkomt leegstand wanneer projecten door de economische crisis vertraging oplopen.

 • Werk in uitvoering en projecten

  Op diverse plekken in onze gemeente wordt aan de weg gewerkt. Vaak leveren wegwerkzaamheden hinder op voor het verkeer. Hieronder vindt u informatie over werkzaamheden die onlangs gestart zijn of binnenkort van start gaan.