Verenigingsloket

Sittard-Geleen heeft een rijk en bruisend verenigingsleven met honderden verenigingen. Van carnavals- tot sportvereniging en van harmonie tot jeugdwerk. Duizenden vrijwilligers zijn dagelijks in de weer om allerlei activiteiten en evenementen op te zetten. Al die vrijwilligers en verenigingen máken de stad, de wijken en dorpen. De gemeente wil verenigingen en vrijwilligers daarom ondersteunen waar het kan. Op het verenigingsloket vindt u de gemeentelijke informatie waar u als vrijwilligersorganisatie mee te maken krijgt: hoe en wanneer u subsidie kunt krijgen, wanneer u een vergunning nodig heeft en belangrijke links en downloads.

 • Subsidies vrijwilligersorganisaties

  De gemeente heeft subsidiegeld beschikbaar gesteld voor vrijwilligersorganisaties. Zo kunnen organisaties voor jeugd- en jongerenwerk, cultuur, welzijn en zorg, amateursport, oranjefeesten en dodenherdenking onder bepaalde voorwaarden subsidie krijgen.
  Hier leest u onder meer wanneer u subsidie kunt krijgen en wanneer niet en welke regels en voorwaarden er verder gelden.

 • Vrijwilligersverzekering VNG

  Vrijwilligers(organisaties) zijn automatisch verzekerd via de gemeente. De gemeente heeft twee verzekeringspakketten afgesloten: de VNG Vrijwilligers BasisPolis en de VNG Vrijwilligers PlusPolis.

 • Subsidieregeling Herstelfonds Kunst en Cultuur Sittard-Geleen 2021-I

  De gemeente Sittard-Geleen biedt instellingen, stichtingen, verenigingen en zelfstandigen in de culturele sector opnieuw de kans een beroep te doen op de Subsidieregeling Herstelfonds Kunst en Cultuur Sittard-Geleen 2021-I.

 • Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr)

  Met ingang van 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr). De wet geldt voor alle besturen en is bedoeld om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren.

 • Tegemoetkoming amateursportorganisaties (TASO-regeling)

  De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben in veel sectoren impact gehad, waaronder de amateursport. Binnenkort volgen aanvullende regelingen voor de sportsector voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.

 • Steun voor makers in de culturele en creatieve sector: Cultuur Innovatie Fonds Limburg

  Door de coronacrisis verkeren veel culturele en creatieve makers in Limburg in zwaar weer. Het Cultuur Innovatie Fonds Limburg (CIFL) is een tijdelijk noodfonds (open van maart 2021 tot december 2022 of zolang het budget toelaat), opgericht om de creativiteit en werkgelegenheid in en voor onze provincie te behouden.

 • Op zoek naar een accommodatie

  De gemeente verhuurt jaarlijks een beperkt aantal accommodaties. Heeft u als organisatie een ruimte nodig? Hier vindt u alle informatie.

 • Vergunningen en ontheffingen

  Verenigingen organiseren regelmatig activiteiten, feesten of evenementen. Vaak is er voor die activiteiten een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een collecte wilt organiseren, een braderie of u wilt reclamemateriaal verspreiden voor uw evenement. Houd er dan rekening mee dat het vaak minimaal 8 weken duurt voordat u de vergunning krijgt. Vraag daarom op tijd aan!

 • Onderscheidingen

  Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die zich meer dan normaal inspant voor zijn medemens, omgeving of vereniging. Iemand die extra waardering verdient. Bijvoorbeeld in de vorm van een koninklijke onderscheiding of één van de gemeentelijke onderscheidingen. Lees hier meer.

 • Tips, links en downloads

  Als vrijwilligersorganisatie kunt u ook veel informatie vinden op landelijke en regionale websites. Daarvan hebben we een selectie gemaakt. Ook vindt u er handige downloads.