Verenigingsloket

Sittard-Geleen heeft een rijk en bruisend verenigingsleven met honderden verenigingen. Van carnavals- tot sportvereniging en van harmonie tot jeugdwerk. Duizenden vrijwilligers zijn dagelijks in de weer om allerlei activiteiten en evenementen op te zetten. Al die vrijwilligers en verenigingen máken de stad, de wijken en dorpen. De gemeente wil verenigingen en vrijwilligers daarom ondersteunen waar het kan. Op het verenigingsloket vindt u de gemeentelijke informatie waar u als vrijwilligersorganisatie mee te maken krijgt: hoe en wanneer u subsidie kunt krijgen, wanneer u een vergunning nodig heeft en belangrijke links en downloads.

 • Op zoek naar een accommodatie

  De gemeente verhuurt jaarlijks een beperkt aantal accommodaties. Heeft u als organisatie een ruimte nodig? Hier vindt u alle informatie.

 • Vrijwilligersverzekering VNG

  Vrijwilligers(organisaties) zijn automatisch verzekerd via de gemeente. De gemeente heeft twee verzekeringspakketten afgesloten: de VNG Vrijwilligers BasisPolis en de VNG Vrijwilligers PlusPolis.

 • Subsidies

  De gemeente heeft subsidiegeld beschikbaar gesteld. Zo kunnen organisaties voor jeugd- en jongerenwerk, cultuur, welzijn en zorg, amateursport, oranjefeesten en dodenherdenking onder bepaalde voorwaarden subsidie krijgen.
  Hier leest u onder meer wanneer u subsidie kunt krijgen en wanneer niet en welke regels en voorwaarden er verder gelden.

 • Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr)

  Met ingang van 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr). De wet geldt voor alle besturen en is bedoeld om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren.

 • Vergunningen en ontheffingen

  Verenigingen organiseren regelmatig activiteiten, feesten of evenementen. Vaak is er voor die activiteiten een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een collecte wilt organiseren, een braderie of u wilt reclamemateriaal verspreiden voor uw evenement. Houd er dan rekening mee dat het vaak minimaal 8 weken duurt voordat u de vergunning krijgt. Vraag daarom op tijd aan!

 • Onderscheidingen

  Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die zich meer dan normaal inspant voor zijn medemens, omgeving of vereniging. Iemand die extra waardering verdient. Bijvoorbeeld in de vorm van een koninklijke onderscheiding of één van de gemeentelijke onderscheidingen. Lees hier meer.

 • Tips, links en downloads

  Als vrijwilligersorganisatie kunt u ook veel informatie vinden op landelijke en regionale websites. Daarvan hebben we een selectie gemaakt. Ook vindt u er handige downloads.