Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand

Trouwen, de mooiste dag uit uw leven! Om deze dag compleet te maken, kunt u bij de gemeente Sittard-Geleen een voorkeur aangeven voor een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS). Afhankelijk van de beschikbaarheid van de BABS zal hij of zij met u in gesprek gaan. U bespreekt dan samen met de BABS uw wensen en behoeften, zodat de ceremonie helemaal naar wens is. Hieronder stellen onze BABS-en zich aan u voor:

Paul Mohr

Paul MohrMijn naam is Paul Mohr, geboren in 1955  en ik ben sinds het najaar van 2006 als BABS verbonden aan deze gemeente. Naast mijn werk als zelfstandig coach en trainer, sluit ik met veel voldoening zo’n twee á drie keer per maand huwelijken. Dat doe ik vooral op vrijdagen en in de weekenden. 

Trouwambtenaar zijn, beschouw ik als een eervolle functie. Het is niet niks om twee mensen door een huwelijk of partnerregistratie aan elkaar te verbinden. Ik vind het belangrijk dat we de ceremonie samen goed voorbereiden en vormgeven, daarbij zoveel mogelijk rekening houdend met jullie input en wensen. Hoe mooi is het als je de plechtigheid kunt zien als een compositie die uitdrukt wie jullie samen zijn en waarom jullie je aan elkaar willen verbinden? Echtgenoten die echt genieten! Ook welke dank jullie aan elkaar en de aanwezigen willen meegeven. En dat op een manier die helemaal bij jullie past. Mijn kernwoorden daarbij zijn: stijlvol, persoonlijk, warm, ruimte gevend, humorvol, improviserend en spontaan.

Vanzelfsprekend zet ik mij, met veel toewijding, in om er een prachtig en onvergetelijk moment van te maken. Precies zoals we ons dat vooraf voorstelden.

Jos van de Venne

Foto Jos-van-de-VenneIk ben Jos van de Venne (1946), een Sittardse die een aantal jaren in Spanje heeft gewoond. Van huis uit ben ik orthopedagoog. Toen ik in 2005 werd benaderd om trouwambtenaar te worden, hoefde ik er eigenlijk niet lang over na te denken. Want de huwelijksvoltrekking vind ik een fascinerend moment in het leven van mensen.

Trouwen is een bijzondere gebeurtenis, ongeacht achtergrond of seksuele voorkeur. Ik beleef iedere huwelijksvoltrekking met veel plezier en vind het een voorrecht dit voor u te mogen doen. Ik vind het belangrijk dat de huwelijksplechtigheid ontspannen en mooi verloopt en aansluit bij uw wensen en gedachten. Daarom neem ik vooraf samen met u de tijd voor een verhelderend gesprek. Ik wil u graag zo goed mogelijk leren kennen, zodat de ceremonie ook echt over u, als koppel, gaat. Daarnaast bespreken we samen de gewenste sfeer en de onderwerpen die u aandacht wilt geven tijdens de plechtigheid. Ook eventuele gevoeligheden en praktische zaken komen dan aan bod. Mocht u dat wensen, dan kan ik de huwelijksplechtigheid ook in het Spaans, Engels, Frans of Duits voltrekken. 

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie, bel me dan gerust. U kunt mij via de gemeente Sittard-Geleen bereiken. Ik ben alle dagen, behalve donderdagen, beschikbaar.

Franca Fiddelers

Foto Franca-FiddelersMijn naam is Franca Fiddelers, in 1949 geboren en zo’n 12 jaar ambtenaar Burgerlijke Stand geweest bij de gemeente Sittard-Geleen. Toen ik in 2014 met pensioen ging, heb ik me geen moment hoeven te bedenken: ik wilde graag trouwambtenaar blijven. Waarom? Omdat ik het een voorrecht vind, mee te mogen werken aan een van de mooiste dagen in het leven van een bruidspaar.

Trouwen of je partnerschap laten registreren is een bijzonder moment dat alle aandacht verdient. En die aandacht wil ik het ook geven. Een aantal weken voor de ceremonie nodig ik het bruidspaar uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we de wensen en de ideeën van het bruidspaar. Maar we hebben het dan bijvoorbeeld ook over hoe ze elkaar hebben leren kennen, karaktereigenschappen en hobby’s. Met deze gegevens ga ik dan aan de slag om er een onvergetelijke ceremonie van te maken. Meestal sluit ik de ceremonie af met een (Limburgs) gedicht. Dit doe ik natuurlijk wel in overleg met het bruidspaar. En wil het bruidspaar de ceremonie in ons ‘sjoone’ Limburgse dialect? Geen probleem, dat kan allemaal. Het blijft bij ieder huwelijk maatwerk want geen enkel stel is hetzelfde.

Ik ben iedere dag beschikbaar.

Yvonne Schols

Foto Yvonne-ScholsIk ben Yvonne Schols, in 1960 geboren en vanaf 1991 ambtenaar van de burgerlijke stand in deze gemeente. Na ruim 25 mooie dienstjaren bij onze afdeling burgerlijke stand, werk ik nu als beleidsmedewerker bij de afdeling Economie én als babs. Ik heb inmiddels heel veel mooie huwelijken en partnerschappen mogen sluiten. Bijzonder ‘werk’ waar ik heel veel energie uit haal. 

Als ik met een stijlvolle ceremonie mag bijdragen aan jullie feestelijke dag, vind ik dat bijzonder! We spreken voor de ceremonie alles samen door, want juist de persoonlijke touch is belangrijk in jullie persoonlijke toespraak. Indien er voorkeur is voor dialect spreken:  ‘doon ig dat gaer’. Eerdere bruidsparen omschrijven me als rustig, zelfverzekerd, enthousiast en ervaren. 

Ik ben dagelijks beschikbaar..

Ronald Otten

Foto Ronald-OttenMijn naam is Ronald Otten, geboren in 1960 en getrouwd met Connie. Samen hebben wij vier kinderen, die al het huis uit zijn. Ik woon in Geleen. Het is voor mij zowel een leuke uitdaging als een groot voorrecht om jullie huwelijk te mogen vormgeven en te voltrekken.

Trouwen is een waardevolle ceremonie waarin aandacht moet zijn voor persoonlijke wensen en verhalen. En die plaatsvindt in een ontspannen, heldere en vrolijke sfeer. Dit zijn woorden die mij erg aanspreken en waar ik ook voor sta. Het is jullie wens, waaraan ik probeer te voldoen. "trouwen is jullie feest". Een week of drie voor jullie huwelijk hebben we een ontspannen gesprek om elkaar te leren kennen. Dat stelt mij in staat om de ceremonie warm, persoonlijk en waardevol te maken. Met een vleugje humor. Zodat het op jullie grote dag zelf niet zomaar een huwelijk wordt, maar júllie huwelijk!

Ik ben flexibel inzetbaar, dus ook op afwijkende trouwtijden. 

Rianne Spa

Foto Rianne-SpaMijn naam is Rianne Spa en ik werk met veel plezier als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) in de gemeente Sittard-Geleen. Hoewel een trouwplechtigheid moet gebeuren volgens de regels van de wet, is een ceremonie met mij als trouwambtenaar beslist geen standaardpraatje.

Een door mij geleide trouwplechtigheid is niet alleen stijlvol en persoonlijk, maar heeft ook humor en warmte. We nemen ruim van tevoren uitgebreid de tijd om samen de ceremonie vorm te geven. Ik verdiep me in mijn bruidsparen en luister naar jullie verhalen. Dat vind ik juist zo boeiend aan dit werk: al die verschillende mensen, met een uniek verhaal en eigen wensen. Ik zorg ervoor dat alles precies zo verloopt zoals jullie dat voor ogen hebben, met aandacht voor details. Daarmee wordt de ceremonie het kloppende hart van jullie trouwdag en een onvergetelijk, sprankelend moment. Ik vind het een hele eer dat ik een bijdrage mag leveren aan zo’n bijzondere dag. Misschien wel een van de mooiste uit je leven.

In overleg ben ik op alle dagen en tijdstippen beschikbaar.

Ad Geers

Foto Ad-GeersMijn naam is Ad Geers en ik ben geboren op 22 december 1948. Nadat ik relatief jong van mijn pré-pensioen mocht gaan genieten, wilde ik toch nog graag deel blijven uitmaken van de maatschappij. Toen ik hoorde dat de gemeente SittardGeleen op zoek was naar trouwambtenaren was ik erg blij dat dit op mijn pad kwam.

Dit voelde direct goed, zeker omdat ik de interactie tussen mensen zo bijzonder vind. Inmiddels ben ik al sinds september 2006 actief als trouwambtenaar in de gemeente Sittard-Geleen. Het is mijn taak om een deel van de huwelijksdag geheel naar wens van het bruidspaar in te vullen. Wilt u bijvoorbeeld een toespraak in dialect of heeft u een andere speciale wens, dan probeer ik daar zoveel mogelijk gehoor aan te geven. Tenminste als dat past binnen de richtlijnen. Voor bruid en bruidegom moet het een onvergetelijke huwelijksvoltrekking worden. Mijn doel is bereikt als bruidsparen regelmatig en met een goed gevoel aan hun trouwceremonie blijven terugdenken.

In overleg ben ik altijd beschikbaar.

BABS voor één dag

Het is mogelijk om uw huwelijk of partnerschap te laten voltrekken door een BABS uit een andere gemeente. De gemeente benoemt diegene dan voor één dag tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Ook kunt u een familielid, vriend of bekende uw huwelijk laten voltrekken. De gemeente beëdigt en benoemt diegene dan voor één dag tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS).

Hoe werkt het?

  • Wilt u getrouwd worden door een BABS uit een andere gemeente? Vraag dit dan aan de gemeente. De gemeente moet dit verzoek uiterlijk zes weken voor de ceremonie hebben ontvangen.  
  • Wilt u graag getrouwd worden door een familielid, vriend of bekende die nog geen BABS is in een andere gemeente? Vraag dit dan in ieder geval vier maanden vóór de ceremonie aan de gemeente.  
  • Wilt u meer weten over deze procedures, neem dan gerust contact op met de burgerlijke stand via het telefoonnummer 14 046.

Wat kost het?

Wilt u graag weten wat het kost? Kijk dan op: Trouwen en geregistreerd partnerschap - Gemeente Sittard-Geleen.