Openbare laadpalen

Het aantal elektrische auto’s groeit snel. Daarom zijn er de komende jaren veel extra laadpalen nodig. Ook in onze gemeente. Landelijk is afgesproken dat het uitbreiden van het aantal laadpalen de groei van het aantal elektrische auto’s niet in de weg mag staan. Daarom werken de Provincies Limburg en Noord-Brabant en de verschillende gemeentes samen aan de uitbreiding van het aantal openbare laadpalen. Ook wij werken hieraan mee.

We hebben hierover gezamenlijk afspraken gemaakt met energieleverancier Vattenfall. Concreet betekent dit dat Vattenfall in de periode 2022-2024 verantwoordelijk is voor de aanleg van openbare laadpalen in onze gemeente. En tot 2031 verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer van deze laadpalen. 

Aanleg openbare laadpalen

Begin 2022 heeft Vattenfall 150 voorlopige locaties bepaald op basis van landelijke en regionale voorspellingen van het aantal elektrische auto’s. Deze locaties liggen verspreid over de gemeente. De aanleg van 72 van deze laadpalen is inmiddels gestart en eindigt eind 2024. De overige laadpalen worden op een later moment aangelegd. Over deze locaties is nog geen definitief besluit genomen.

Participatie

De definitieve locaties voor de 72 laadpalen zijn samen met inwoners en andere belangstellenden vastgesteld. Zij konden in het voorjaar van 2022 de voorgestelde locaties inzien via ons online participatieplatform metsittardgeleen.nl en hierop reageren of zelf locaties aandragen. De resultaten van deze meedenksessies zijn verwerkt. 

Op basis hiervan heeft een aantal laadpalen een (iets) andere locatie gekregen. Een aantal laadpalen is (nog) niet aangelegd. Na deze meedenksessies is voor 73 locaties een ontwerp verkeersbesluit ingediend. Dit lag eind 2022 ter inzage voor reactie. Op basis hiervan is één locatie ingetrokken. Het definitieve verkeersbesluit voor de resterende 72 locaties lag begin 2023 ter inzage en is daarna vastgesteld. Dit betekent dat er tegen het besluit voor de aanleg van deze 72 laadpalen geen bezwaar meer mogelijk is. De aanleg hiervan is gestart en eind 2024 gereed.

Afspraken over de samenwerking met Vattenfall

De samenwerking met Vattenfall eindigt eind 2024. Daarna loopt de overeenkomst af. Dan kiezen we samen met de Provincies Limburg en Noord-Brabant en diverse andere gemeentes een nieuwe laadpaalaanbieder. Meer informatie hierover volgt.

Zelf een laadpaal aanvragen

Wilt u als inwoner van onze gemeente elektrisch (gaan) rijden en heeft u geen oprit of openbare laadpaal in de buurt? Dan kunt u een laadpaal aanvragen, dit noemen we paal volgt auto. Hieraan zijn voorwaarden verbonden.

  • De gemeente toetst uw aanvraag.
  • Goedgekeurde laadpalen die voor 18 maart 2024 zijn aangevraagd, worden in 2024 door Vattenfall geplaatst.
  • Goedgekeurde laadpalen die na 18 maart 2024 zijn aangevraagd, worden medio 2024 overgedragen aan de nieuwe laadpaalaanbieder. We kunnen niet garanderen dat deze laadpalen nog in 2024 worden geplaatst.
  • Is uw laadpaal voor 1 maart 2024 aangevraagd, maar wordt er bezwaar aangetekend? Dan kan plaatsing langer duren. Mogelijk draagt Vattenfall deze laadpaal dan over aan de nieuwe laadpaalaanbieder.

U kunt een aanvraag doen via Provincie Limburg. 

Laadpaal aanvragen

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jodie Kicken, beleidsmedewerker (beleid) en/of Patrick Coenraad, beleidsadviseur (uitvoering) via nummer 14 046 of duurzamemobiliteit@sittard-geleen.nl.

Vraag en antwoord

Bekijk hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen:

Voor wie is de openbare laadpaal?

Iedereen die elektrisch rijdt, kan en mag de openbare laadpaal gebruiken. Denk aan inwoners, bezoekers, reizigers, koeriers, etc. De parkeervakken zijn uitsluitend voor het opladen van elektrische auto's. U mag er dus niet parkeren als u niet oplaadt.

Hoe is het aantal locaties voor laadpalen bepaald?

De huidige locaties op de kaart zijn gebaseerd op data en prognoses. Hiervoor was gebruik gemaakt van landelijke en regionale voorspellingen van het aantal elektrische auto's. Hierbij was rekening gehouden met een zoveel mogelijk dekkend netwerk aan laadinfrastructuur. 

Hoe worden de locaties van de nieuwe laadpalen vanaf 2025 bepaald?

Hierover gaan we in gesprek met de nieuwe samenwerkingspartner. Meer informatie hierover volgt.

Hoe lang duurt het voordat er een laadpaal geplaatst wordt?

Hierover worden nieuwe afspraken gemaakt. Meer informatie hierover volgt.

Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe laadpalen in mijn omgeving?

Via de openbare kaart blijft u op de hoogte van laadpalen die in ontwikkeling zijn. Zo weet u voordat de laadpalen er staan, waar deze komen. Uiteraard ziet u hier ook de laadpalen die u al kunt gebruiken. Ook hierover gaan we met de nieuwe samenwerkingspartner in gesprek.

Wat kost het laden?

.De kosten voor het laden verschillen per laadpaalexploitant. Het tarief ligt doorgaans tussen de € 0,22 en € 0,38 per kWh voor langzaam laden. Snelladen is duurder.

Met welke snelheid kan ik bij de laadpaal laden?

Dat hangt af van meerdere factoren. Meer informatie kunt u vinden op de website van Vattenfall.

Wat kan ik doen als de laadpaal vaak bezet is?

Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge app

Wat moet ik doen bij een storing aan een openbare laadpaal?

Bel het storingsnummer 088 36 37 991 of geef de storing door via de Vattenfall InCharge app. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.

Wat kost een openbare laadpaal?

Niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.

Wordt het mijn eigen laadpaal?

Nee. De laadpaal is openbaar en door iedereen te gebruiken.

Mag ik met een gewone auto parkeren bij een laadpaal?

Nee, dat mag niet. Bij de parkeerplaats(en) staat een verkeersbord dat aangeeft of de parkeervakken bij de laadpaal alleen bestemd zijn voor een elektrische auto die oplaadt.

Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?

Een laadpaal heeft 2 oplaadpunten. Afhankelijk van de beschikbaar gemaakte parkeerplekken, kunnen maximaal twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden.

Waarom vervalt er een extra parkeerplaats?

Door het plaatsen van een laadpaal, vervalt de parkeerplaats niet. De parkeerplaats is voor een elektrisch voertuig om op te kunnen laden. Het aantal auto's dat kan parkeren blijft dus hetzelfde. Wel komen er meer plekken voor elektrische auto's om de groei van elektrisch rijden mogelijk te maken. 

De laadpaal staat voor mijn deur. Mag ik mijn auto op mijn eigen oprit opladen?

In verband met ieders veiligheid is het niet toegestaan laadkabels over de stoep of in de openbare ruimte te leiden. Opladen bij een elektrische laadpaal kan alleen via het bijbehorende parkeervak.

Ik heb een eigen laadvoorziening, maar geen eigen parkeerplaats. Mag ik mijn auto op straat opladen?

In verband met ieders veiligheid is het niet toegestaan laadkabels over de stoep of in de openbare ruimte te leiden. Is er nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt? Vraag dan een laadpaal aan.

Moet ik op een plaats met een laadpaal ook betaald parkeren?

Ja, als de parkeerplaats zich bevindt in een betaald parkeren zone, dan betaalt u parkeerkosten. Let op! Dat gaat niet automatisch via de laadpas. De huidige parkeerregels en parkeerkosten veranderen niet.