Openbare laadpalen
Het aantal elektrische auto’s in onze gemeente groeit. Daarom zijn er de komende jaren veel extra laadpalen nodig. Niet alleen op de oprit bij mensen thuis en bij bedrijven, maar ook in de openbare ruimte, waar iedereen er gebruik van kan maken.
Samen met energieleverancier Vattenfall breiden we de komende jaren het aantal openbare laadpalen in de gemeente uit. We streven ernaar om eind 2024 zo’n 100 nieuwe laadpalen te hebben. Elke laadpaal heeft twee laadpunten, dus de nieuwe laadpalen leveren samen 200 nieuwe laadpunten op. Vanaf 2025 komen daar nog eens zo'n 75 tot 100 laadpalen bij. De laadpalen worden in fasen aangelegd en kunnen door iedereen worden gebruikt. En het mooie is, de stroom van de laadpalen komt volledig van Nederlandse windmolens van Vattenfall.
Stapsgewijze aanleg
De nieuwe laadpalen worden verspreid over de gemeente aangelegd. Vattenfall heeft de voorlopige locaties bepaald op basis van landelijke en regionale voorspellingen van het aantal elektrische auto’s. De aanleg van de laadpalen gebeurt in fasen en verspreid over een paar jaar.
Op ons participatieplatform MetSittardGeleen vindt u een overzicht van de laadpalen in onze gemeente.
Laadpaal aanvragen
Wilt u als inwoner van onze gemeente elektrisch (gaan) rijden en heeft u geen oprit of openbare laadpaal in de buurt? Dan kunt u via Vattenfall een laadpaal aanvragen.
Die laadpaal kost u niets, u betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto. Kijk op de website van Vattenfall voor meer informatie over het opladen van uw elektrische auto in de openbare ruimte.
Laadpas aanvragen
Om de laadpalen te gebruiken, heeft u een laadpas nodig. Aan deze pas zijn kosten verbonden.
Snel laadpalen in de buurt vinden
Er zijn allerlei apps waarmee u een laadpaal in de buurt vindt. Onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge app aan. Hierin vindt u alle openbare laadpalen. U ziet ook of een laadpaal vrij is, en met de ingebouwde navigatiefunctie rijdt u er direct naartoe. Download de app via de website van Vattenfall.
Openbare kaart
Wilt u weten waar publieke laadpalen van Vattenfall InCharge staan die in ontwikkeling zijn?
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeentelijk projectleider Edwin Gerrmann, via nummer 14 046 of via het e-mailadres: edwin.gerrmann@sittard-geleen.nl
Vraag en antwoord
Bekijk hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen
Niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.
Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge app. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.
Dat doen wij samen met onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge, waarbij we erop letten dat et voldoende laadmogelijkheden zijn. Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal bij u in de buurt is. Vraag dan een laadpaal aan.
Nee. De laadpaal is openbaar en door iedereen te gebruiken.
Ook dat doen wij samen met onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge. We willen de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen in onze gemeente plaatsen. De locaties bepalen we met hulp van informatie die we krijgen van de netbeheerder. We letten erop dat er voldoende laadmogelijkheden zijn. Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal bij u in de buurt is. U kunt een laadpaal aanvragen.
Het aantal locaties op de kaart is gebaseerd op data en prognoses. Hiervoor is gebruik gemaakt van landelijke en regionale voorspellingen van het aantal elektrische auto's. Hierbij houden we rekening met een zoveel mogelijk dekkend netwerk aan laadinfrastructuur.
Nee. De laadlocaties van de kaart realiseren we niet allemaal in een keer, maar gefaseerd. Als we zien dat het gebruik toeneemt in een wijk of er komen vragen van eigenaren van een elektrische auto, dan wordt daarop ingespeeld door een of meerdere plekken die al vastliggen, te realiseren. Dat werkt sneller en effectiever.
Via de openbare kaart blijft u op de hoogte van laadpalen die in ontwikkeling zijn. Zo weet u voordat de laadpalen er staan, waar deze komen. Uiteraard ziet u hier ook de laadpalen die u al kunt gebruiken.
U kunt een aanvraag doen bij Vattenfall.
De laadpalen zijn van het type Alfen Twin en hebben een laadvermogen tot 11 kW.
Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden.
De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee u gaat laden, hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden.
De werkelijke snelheid waarmee u laadt, hangt ook af van de bezetting van de laadpaal:
- Als er één 3-fase auto laadt, dan krijgt deze 3x 16 Ampère
- Als er twee 3-fase auto’s laden, krijgen ze allebei 3x 12 Ampère
- Als er één 1-fase auto laadt, dan krijgt deze 1x 16 Ampère
- Als er twee 1-fase auto’s laden, krijgen ze allebei 1x 16 Ampère
- De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangekoppeld.
De kosten voor het laden verschillen per laadpaalexploitant. Het tarief ligt doorgaans tussen de € 0,22 en € 0,38 per kWh voor langzaam laden. Snelladen is duurder.
Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge app. De functionaliteit om dit te melden is eind 2020 beschikbaar. Tot die tijd, kunt u uw vraag kenbaar maken door een plaatsingsverzoek in te dienen via de website van Vattenfall InCharge.
In verband met ieders veiligheid is het niet toegestaan laadkabels over de stoep of in de openbare ruimte te leiden. Opladen bij een elektrische laadpaal kan alleen via het bijbehorende parkeervak
In verband met ieders veiligheid is het niet toegestaan laadkabels over de stoep of in de openbare ruimte te leiden. Is er nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt? Vraag dan een laadpaal aan.
We hebben een contract met Vattenfall voor het plaatsen van laadpalen. Zij plaatsen de komende 2 jaar laadpalen.
De laadpalen worden gefaseerd gerealiseerd. Laadpalen die door een elektrisch rijder of op initiatief van de gemeente worden aangevraagd, worden binnen 16 weken geplaatst.
Iedereen die elektrisch rijdt, kan en mag de openbare laadpaal gebruiken. De parkeervakken zijn uitsluitend voor het opladen van elektrische auto's. U mag er dus niet parkeren als u niet oplaadt.
Er wordt altijd minstens 1 parkeervak gereserveerd.
Op de meeste locaties worden twee parkeervakken gereserveerd voor elektrische auto’s. Bij een enkele laadpaal wordt er om te beginnen één vak aangewezen.
Door het plaatsen van een laadpaal, vervalt de parkeerplaats niet. De parkeerplaats is voor een elektrisch voertuig om op te kunnen laden. Het aantal auto's dat kan parkeren blijft dus hetzelfde. Wel komen er meer plekken voor elektrische auto's om de groei van elektrisch rijden mogelijk te maken.
Nee, dat mag niet. Bij de parkeerplaats(en) staat een verkeersbord dat aangeeft of de parkeervakken bij de laadpaal alleen bestemd zijn voor een elektrische auto die oplaadt.
Ja, als de parkeerplaats zich bevindt in een betaald parkeren zone, dan betaalt u parkeerkosten. Let op! Dat gaat niet automatisch via de laadpas. De huidige parkeerregels en parkeerkosten veranderen niet.
Volg ons