Gehandicaptenparkeerkaart

U kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. De kaart die u in Nederland krijgt, is een Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK). Hij is onder andere geldig in alle landen van de Europese Unie.

Hoe vraagt u een gehandicaptenparkeerkaart aan?

Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan in het Wmo-adviescentrum . U vindt het Wmo Adviescentrum in de centrale hal van het Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen (Dr. H. van der Hoffplein 1, 6162 BG Geleen). Een afspraak maken is niet nodig. Als uw aanvraag goedgekeurd is, kunt u de kaart binnen 10 weken persoonlijk ophalen. Let op: een familielid of huisgenoot mag de gehandicaptenparkeerkaart niet namens u ophalen.

Neem mee naar het Wmo Adviescentrum:

Het is belangrijk dat u er zelf bij bent als u een gehandicaptenparkeerkaart aanvraagt. U moet het aanvraagformulier namelijk zelf ondertekenen. Als dit om belangrijke redenen echt niet mogelijk is, mag iemand anders het formulier voor u inleveren. U moet de kaart wel zelf komen ophalen, omdat u de kaart moet ondertekenen.

Medische keuring

Afhankelijk van uw indicatie krijgt u wel of geen medische keuring.

  • Als de GGD een tijdelijke indicatie afgeeft, moet aan het einde van die periode een nieuwe keuring plaats vinden. U kunt de kaart daarna opnieuw aanvragen.
  • Als de GGD een blijvende indicatie afgeeft, is de kaart maximaal 5 jaar geldig. Aan het einde van die periode kunt u een nieuwe kaart aanvragen. Er is dan geen keuring nodig.

Wat u moet weten

  • Een gehandicaptenparkeerkaart kost € 116,40.
  • Het is belangrijk dat u de kaart zelf afhaalt. Wij hebben namelijk uw handtekening nodig. Wij geven de kaart niet mee aan een familielid of huisgenoot.           
  • Uw gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Daarna vraagt u een nieuwe aan.
  • Als uw aanvraag wordt afgewezen, krijgt u de aanvraagkosten niet terug.
  • Als u verhuist, hoeft u geen nieuwe kaart aan te vragen. De kaart is persoonsgebonden.
  • Als uw gehandicaptenkaart gestolen is, kunt u een nieuwe kaart aanvragen. Bij uw aanvraag hoort u of er kosten aan verbonden zijn.
  • Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart? Dan komt u misschien ook in aanmerking voor een persoonlijke gehandicaptenparkeerplaats.