PFAS

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Het zijn ongeveer zesduizend stoffen, die van nature niet in het milieu voorkomen. De stoffen zijn brandwerend en water- en vuilafstotend. PFAS komen terug in tal van producten, zoals anti-aanbakpannen, verf, tapijten, blusschuim en kleding.

De stoffen komen via lozingen of uitstotingen in zeer kleine concentraties in het milieu terecht. Maar PFAS zijn niet of nauwelijks biologisch afbreekbaar. Een aantal van deze stoffen zijn schadelijk voor mens en natuur. De norm die de minister heeft vastgesteld is streng.

Veel grond in Nederland voldoet niet aan deze strenge norm. Daarom willen grondbanken en grondverzetbedrijven niet blijven zitten met grond waarmee ze niets kunnen. Iedereen die grond wil verplaatsen krijgt hiermee te maken, van de grindboeren in de Grensmaas tot de hovenier om de hoek. Maar ook u als inwoner, bijvoorbeeld als u grond uit uw eigen tuin moet afvoeren. De Rijksoverheid bepaalt PFAS-normering, dus verwijzen we u naar de onderstaande links voor meer informatie.

Meer informatie