Onderhoud aan monumenten

Voor gewoon onderhoud hoeft u geen vergunning aan te vragen, zolang het interieur of de buitenkant van het monument niet verandert.

Voorbeelden zijn:

  • Bijhouden van het schilderwerk in dezelfde kleur
  • Kleine reparaties met de oorspronkelijke materialen

Gratis abonnement Monumentenwacht

Monumenten zijn gevoelig voor schade en vergen goed en deskundig onderhoud. Als gemeente willen we eigenaren daar graag bij helpen. Daarom hebben we een collectief abonnement afgesloten met Monumentenwacht Limburg. Daarmee krijgt u korting op een inspectie van uw monument én een gedegen advies over te verwachten onderhoud(s)kosten. Het collectieve abonnement is voor eigenaren gratis. Uitgebreide informatie over Monumentenwacht Limburg en hun werkzaamheden vindt u op de website van Stichting Monumentenwacht Limburg.

Korting op inspectie 

Via het gemeentelijk abonnement op Monumentenwacht kunt u als eigenaar tegen gereduceerd tarief (€ 35,- per uur i.p.v. € 85,- per uur) een inspectie laten uitvoeren van uw pand. Deze inspectie gebeurt door ervaren vakmensen met veel kennis van historische gebouwtechnieken en –materialen. Tijdens de inspectie verrichten zij meteen eenvoudige, maar belangrijke herstel- en onderhoudswerkzaamheden voor u. Zoals het schoonmaken van verstopte goten en afvoeren. Na de inspectie ontvangt u een rapport met een compleet beeld van de bouwtechnische staat van uw pand en te plegen onderhoud op de korte en langere termijn. Soms kunt u voor een deel van de kosten subsidie krijgen. 

Gevelonderzoek

Monumentenwacht Limburg voert in onze gemeente regelmatig een zogenaamd ‘gevelonderzoek’ uit. Medewerkers van Monumentenwacht fotograferen dan de gevelaanzichten van uw pand. Zo kunnen we de algemene staat opnemen van alle Sittard-Geleense monumenten. Medewerkers van Monumentenwacht Limburg zijn duidelijk herkenbaar aan hun werkkleding en in het bezit van een personeelspas.