Kind erkennen

Wordt het kind geboren op het moment dat men gehuwd of geregistreerd partner is, dan is de man automatisch (wettelijk) de vader. Is er geen sprake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap dan kan de man het kind erkennen, dat kan op 3 momenten:

  • Erkenning voor de geboorte (erkenning ongeboren vrucht)
  • Erkenning tijdens de geboorteaangifte: als de moeder aanwezig is bij de geboorteaangifte, kan zij toestemming geven voor erkenning en eventuele naamskeuze. Is de moeder niet aanwezig? Dan kan zijn schriftelijk toestemming geven voor de erkenning, maar niet voor de naamskeuze. Het kind krijgt dan automatisch de achternaam van de moeder.
  • Erkenning na de geboorteaangifte: erkenning kan alleen als in de geboorteakte van het kind geen vader vermeld staat. Bij kinderen tot 16 jaar moet de moeder schriftelijk toestemming geven. Vanaf 12 jaar moet ook het kind zelf schriftelijke toestemming geven voor de erkenning.
  • Wij verzoeken u vriendelijk om vóór uw afspraak al te kiezen welke achternaam u uw kind wil geven. Vanaf 1 januari 2024 mag u uw kind een gecombineerde achternaam geven. Lees hier hoe dit werkt.

Bel 14 046 voor het maken van een afspraak.