Starterslening

Als starter op de woningmarkt kom je misschien in aanmerking voor de starterslening. De starterslening is een aanvullende lening bovenop de gewone (eerste) hypotheek. Deze aanvullende lening kan het gat overbruggen tussen de maximale hypotheek die een bank verstrekt en het bedrag dat nodig is om de eerste woning te kopen.

Met deze lening bieden we starters een steuntje in de rug om een eerste koopwoning in onze gemeente mogelijk te maken.

Let op! Geld lenen kost geld

Direct online een starterslening aanvragen

Voorwaarden
  • Je woont of bent verblijfsgerechtigd in Nederland en wilt een eerste woning kopen
  • De woning ligt in de gemeente Sittard-Geleen
  • De koop/aanneemsom van de woning bedraagt niet meer dan € 280.000
  • Je kunt maximaal € 40.000 euro lenen
Hoe werkt de starterslening?

De starterslening is een aanvullende lening. Deze vraag je aan bij de gemeente via het digitale aanvraagformulier. Voldoet de aanvraag aan de voorwaarden? Dan ontvang je van ons meestal binnen 2 tot 3 weken een toewijzingsbesluit per post of e-mail. Als de aanvraag niet aan de voorwaarden voldoet, ontvang je een afwijzingsbesluit. 

De starterslening wordt uitgevoerd door Stichting Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Met een positief besluit van de gemeente kun je de starterslening bij SVn aanvragen. SVn beslist na een financiële toets of de starterslening wordt toegekend en voor welk bedrag. Kijk voor meer informatie en voorwaarden op www.svn.nl

Let op

  • Aan een lening zitten financiële risico’s. Geld lenen kost geld.
  • De communicatie over de aanvraag loopt via SVn. Met vragen die je niet op deze webpagina kunt vinden of bij ‘veelgestelde vragen’ kun je terecht bij SVn.
  • Een starterslening kan niet met spoed of urgentie worden behandeld. Aanvragen worden op basis van binnenkomst behandeld.

 

Veelgestelde vragen over de starterslening

Hoe vraag ik een starterslening aan?

Voor het aanvragen van een Starterslening bij het SVn heb je toestemming nodig van de gemeente. Deze toestemming vraag je aan door op de button ‘Aanvragen’ te klikken. Je kunt dan met DigiD inloggen om het aanvraagformulier in te vullen

Hoe lang duurt het voordat ik een toewijzing krijg?

Het kan 2 tot 3 weken duren voordat je een toe- of afwijzingsbesluit van de gemeente krijgt. We kunnen dit niet versnellen, ook niet op verzoek. We beoordelen aanvragen op volgorde van binnenkomst.

Wat is de status van mijn aanvraag?

Wanneer je nog geen bericht van de gemeente hebt ontvangen, betekent dit dat jouw aanvraag nog in behandeling is. We handelen je aanvraag meestal binnen 2 tot 3 weken af.

Kan ik met spoed een Starterslening aanvragen?

Nee, dit is niet mogelijk. 

Is er nog voldoende budget?

Als er niet meer voldoende budget is, informeren we je daarover. De Starterslening werkt met reserveringen. Hierdoor kan het voorkomen dat je een aanvraag hebt gedaan, waarop je daarna een bericht krijgt dat er niet genoeg budget is.

Hoeveel kost een aanvraag voor een Starterslening bij de gemeente?

Het aanvragen van een Starterslening bij de gemeente is gratis

Is een Starterslening gratis?

Nee, de starterslening is een aanvullende lening bovenop de gewone (eerste) hypotheek. Weeg daarom goed af of de Starterslening voor jouw (financiële) situatie geschikt is, let op: geld lenen kost geld!

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Het maximale leenbedrag is € 40.000 euro.

Is er een leeftijdsgrens?

De minimale leeftijd voor het aanvragen van een Starterslening is 18 jaar. Er is géén maximale leeftijd. Zolang het maar om je eerste koopwoning gaat.

Waarom verloopt de aanvraag langs twee verschillende organisaties?

De gemeente bepaalt of je toekenning krijgt voor een starterslening. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) voert de starterslening uit. SVn zorgt voor de aanvraagprocedure, de financiële toets en het verstrekken van de lening.

Ik heb een toewijzingsbrief gekregen. Heb ik dan automatisch recht op een starterslening?

Nee, een toekenningsbrief betekent dat jij (of je hypotheekadviseur) een aanvraag voor een starterslening mag indienen bij SVn.

Kan ik alvast alle papieren naar SVn opsturen?

Nee, je kan de aanvraag pas voortzetten bij SVn als je een toewijzingsbrief van de gemeente hebt gekregen.

Zitten er financiële risico’s aan een Starterslening?

Aan een lening zitten financiële risico’s. Het is belangrijk dat je begrijpt welke risico’s dat zijn. Weeg daarom goed af (eventueel met een financieel- of hypotheekadviseur) of de starterslening past bij jouw situatie. De rente voor de starterslening is hoger dan de rente van een hypotheek. Ondanks dat je de eerste drie jaar geen extra maandlasten hebt, ga je na die drie jaar fors meer betalen. Die financiële ruimte moet er wel zijn.

Ik heb een verkeerd leenbedrag ingevuld, kan ik dit nog veranderen?

Ja, dat kan. Hiervoor moet je een nieuwe aanvraag doen, je oude aanvraag vervalt daarmee.

Ik woon in het buitenland, maar wil verhuizen naar Sittard-Geleen. Kan ik gebruik maken van de Starterslening?

De Starterslening is alleen bedoeld voor in Nederland woonachtige en verblijfsgerechtigde personen. Als je niet in Nederland woont of hier verblijfsgerechtigd bent, is het aanvragen van een Starterslening niet mogelijk.

Kan ik ook een nieuwbouwwoning kopen met een Starterslening?

Ja, dat kan. De koop-/aanneemsom hierbij mag maximaal € 280.000 euro bedragen.