ID-kaart

Een ID-kaart vraagt u persoonlijk aan in de Stadswinkel in Geleen. Maak hiervoor een afspraak. Na vijf werkdagen kunt u de ID-kaart zelf ophalen of laten bezorgen. Als u de ID-kaart wilt laten bezorgen kunt u dit aangeven bij de aanvraag in de Stadswinkel. Hier zijn extra kosten aan verbonden. Kinderen van alle leeftijden moeten aanwezig zijn bij aanvraag en afhalen van een ID-kaart.

Maak afspraak

Snel nodig

Heeft u de ID-kaart snel nodig? Maak hiervoor een afspraak. U kunt uw ID-kaart binnen 1 à 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kosten

Soort ID-kaart     Prijs
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder   € 70,35
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder, met spoedaanvraag (€ 53 extra)  € 123,35
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar   € 37,95
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar, met spoedaanvraag (€ 53 extra)    € 90,95
Bezorgen van een ID-kaart     € 16,70
Bezorgen van een extra ID-kaart    € 8,25

De tarieven worden elk jaar opnieuw vastgesteld. Dat heet de "legesverordening". Hierover leest u meer op onze tarievenpagina.

Meenemen

Neem het volgende mee naar uw afspraak:

Als u 12 jaar of ouder bent

  • Alle ID-kaarten en paspoorten die u heeft, ook als deze zijn verlopen. Verlopen documenten worden ingenomen.
  • één pasfoto, bekijk de eisen op rijksoverheid.nl
  • pinpas (of contant geld)

Als je jonger dan 12 bent

  • alle paspoorten en ID-kaarten, ook als deze zijn verlopen. Verlopen documenten worden ingenomen.
  • één pasfoto, bekijk de eisen op rijksoverheid.nl
  • komen beide ouders mee? Dan moeten zij ook een legitimatiebewijs meenemen
  • kan één van de ouders er niet bij zijn? Neem dan ook mee:
  • pinpas (of contant geld)

Let op: heeft maar 1 van de ouders, of iemand anders gezag over het kind? Dan mag alleen die een ID-kaart voor het kind aanvragen.

Ophalen

 U kunt de ID-kaart persoonlijk na 5 werkdagen ophalen bij de Stadswinkel in Geleen. 

Reizen met kinderen

van alle leeftijden moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben als ze naar het buitenland reizen. Als ze niet naar het buitenland reizen, moeten kinderen vanaf 14 jaar een eigen paspoort of ID-kaart hebben om zich te kunnen legitimeren.
Let op: Reist u met kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. Kijk voor de meest actuele informatie op de
Kinderen van alle leeftijden moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben als ze naar het buitenland reizen. Als ze niet naar het buitenland reizen, moeten kinderen vanaf 14 jaar een eigen paspoort of ID-kaart hebben om zich te kunnen legitimeren.

Let op: reist u met kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dit kan problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. Kijk voor de meest actuele informatie hierover op rijksoverheid.nl

Geldigheid
  • ID-kaart voor volwassenen (18 jaar en ouder): 10 jaar
  • ID-kaart voor jongeren (tot 18 jaar): 5 jaar
Meer informatie
Inloggen bij de overheid

ID-kaarten die zijn aangevraagd na 4 januari 2021 hebben een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl