Evenementenvergunning of melding

Een evenementenvergunning vraagt u aan via de zogenaamde online evenementAssistent. Dat is een speciale website waar u de vergunning aanvraagt. Alle belangrijke partijen (bijvoorbeeld politie, brandweer, ambulance) worden dan op de hoogte gebracht van uw evenement. 
Alle gemeenten in Zuid-Limburg zijn aangesloten bij de EvenementAssistent.

Aanvragen

Moet u uw evenement melden of toch een vergunning aanvragen? Of wilt u een vooraankondiging doen van uw evenement?  Door het beantwoorden van een aantal digitale vragen komt u bij het juiste aanvraagformulier uit.

Direct aanvragen

Kosten

Het melden van een evenement is gratis. De prijs van een evenementenvergunning hangt af van de grootte van het evenement. Daarnaast heeft u misschien extra vergunningen nodig. Bijvoorbeeld als u alcohol wilt verkopen.

Tips

Vragen

Neem contact op met de afdeling vergunningen: 046 - 477 70 10 of stuur een bericht via ons contactformulier.

Nodig voor aanvraag

Om uw aanvraag goed en op tijd te kunnen beoordelen hebben we een aantal dingen van u nodig. U kunt dit uploaden in de EvenementAssistent. 

Muziekevenementen

Een programma van de aanwezige artiesten (line-up).

Optocht/wielerevenement

Voor een optocht of wielerevenement moet er een routekaart gemaakt worden. Op de routekaart geeft u het parcours aan. U kunt gebruik maken van de EvenementAssistent of een eigen routekaart uploaden.

Veiligheidsplan & tijdelijk constructieplan

Voor evenementen met een middelmatig of hoog risico moet u een veiligheidsplan  maken. De organisator van een evenement is verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers. En een rustig verloop van het evenement. Met een veiligheidsplan bent u voorbereid op eventuele gevaren. U kunt gebruik maken van het sjabloon in de EvenementAssistent. Of u kunt een eigen Veiligheidsplan uploaden.

Tijdelijk constructieplan (tenten, podia etc.)

Voor het plaatsen van tijdelijke constructies tijdens evenementen (bijvoorbeeld: tenten, podium, luifels, torens etcetera) moet u een specifiek deelplan voor uw veiligheidsplan opstellen. Dit zit niet in de EvenementAssistent. Download het sjabloon, vul het in, en upload het in de EvenementAssistent.

Drank

Als u tijdens het evenement alcohol wilt verkopen moet u een tapontheffing aanvragen. U kunt de taponthaffing uploaden in de EvenementAssistent. 

Plattegrond

Een plattegrond is verplicht. Die is nodig voor de beoordeling van uw plan. 

Wat heeft u nodig voor een plattegrond

Welke tekening?

Wat moet op de tekening?

Plattegrondtekening evenemententerrein

 1. Geef aan waar het terrein komt te staan ten opzichte van de omliggende wegen, huizen, etcetera. 
 2. Afstanden tot aangrenzende panden (bijvoorbeeld: woningen)
 3. Geef aan waar alles komt te staan. Denk aan tenten, podium, tribunes, attracties, toiletten, etcetera.
 4. Vermeld de afmetingen voor alles dat op het terrein komt te staan. Denk aan de tenten, podium, tribunes, attracties, toiletten etcetera. 
 5. Afstanden van kook- bak- en braadapparatuur ten opzichte van de omgeving (bijvoorbeeld: tenten, gebouwen)Afbeeldingsresultaten voor noordpijl
 6. Vermeld de vluchtroutes en de breedte van de vluchtroute
 7. Legenda (wat is wat)
 8. Lever aan op schaal 1:500, vermeld een noordpijl

Indelingstekening tent(en) (alleen voor tenten groter dan 100 vierkante meter)

 1. Per tent duidelijke tekening van de indeling van de tent. Geef aan waar alles staat (bijvoorbeeld: podium, tafels, stoelen)
 2. Noodverlichting
 3. Geef aan waar de brandblussers hangen
 4. Vluchtroutes en vluchtdeuren. Geef aan hoe breed de vluchtdeur is, en naar welke kant de deur open gaat
 5. Schaal 1:100

 

Goed om te weten

Aansprakelijkheid

Wij adviseren u een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid en een evenementenverzekering af te sluiten. Denk hierbij aan verzekering tegen financiële risico’s. Bijvoorbeeld als het evenement wordt onderbroken, uitgesteld, of afgelast. Of de verzekering voor vrijwilligers. Neem contact op met een verzekeraar.

Grondwerkzaamheden

Als u voor uw evenement bijvoorbeeld palen, binnen, of hekken in de grond slaat, moet u een KLICK melding doen bij het Kadaster. Daarmee krijgt u informatie over eventuele kabels en leidingen in de grond. Zo weet u zeker dat u niets beschadigt. 

Materiaal

Materiaal voor evenementen kunt u huren bij particuliere verhuurbedrijven. Soms kan de gemeente u helpen (bv. dranghekken, verkeersborden). Dit is afhankelijk van de voorraad. Hiervoor betaalt u een uitleenvergoeding. U kunt dit melden via de EvenementAssistent. Neem op tijd contact op met wijkbeheer op 0464778568 om materiaal te reserveren.

Reclame

Om reclame te maken op reclameborden neemt u contact op met Hoffman Outdoor Media BV
Flyeren mag zonder toestemming en gratis.

Verkeersregelaars

Verkeersregelaars moeten een digitale instructie hebben gevolgd. En die met een voldoende hebben afgesloten. Meer informatie op https://www.verkeersregelaarsexamen.nl/