Jeugd

 • Jeugdhulp

  Kinderen en jongeren moeten gezond kunnen opgroeien in een veilige omgeving. Soms heeft een jongere hulp nodig. Het liefst vanuit de eigen omgeving. Lukt dat niet, dan vindt u hier informatie over de hulp en zorg die u kunt krijgen.

 • Leerplicht (5-18 jaar)

  Kinderen van 5 tot 16 jaar hebben een volledige leerplicht. Zij moeten dus elke dag naar school. Kinderen die na hun 16e nog geen diploma hebben, hebben een kwalificatieplicht. Dit betekent dat ze een opleiding moeten blijven volgen totdat ze een startkwalificatie hebben.

 • Voortijdig schoolverlaten (16-23 jaar)

  Je bent tussen de 16 en 23 jaar en gaat naar school om je startkwalificatie te behalen. Hiermee wordt bedoeld: een diploma van HAVO, VWO, of MBO-niveau 2 of hoger. Ben je regelmatig niet in de les of maakt school zich zorgen? Dan kan school melden bij de gemeente.

 • Jongerenpunt (16-27 jaar)

  Je bent tussen 16 en 27 jaar oud en woont in de gemeente Sittard-Geleen, Stein, of Beek. Dan kun je terecht bij het Jongerenpunt. Dit betekent dat een medewerker van de gemeente je gratis helpt met vragen of problemen.

 • Sam& voor alle kinderen

  Schoolspullen, sporten, muziek- en zwemles, een verjaardag vieren of een uitje. Het lijkt normaal voor alle kinderen in Nederland, maar niet elke ouder kan het betalen.

 • Leerlingenvervoer

  Sommige kinderen kunnen niet zelfstandig naar school reizen. Dan kunt in bepaalde gevallen een reiskostenvergoeding krijgen om uw kind te begeleiden. Is het ook niet mogelijk om met een begeleider te reizen, dan kan uw kind mee met een taxibusje.

 • Kinderopvang

  Kinderopvangvoorzieningen, Kinderdagverblijf, Buitenschoolse opvang, Gastouder, Gastouderbureau, Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen