Wat kunt u zelf doen?

Wilt u zich veiliger voelen of zorgen dat uw buurt veiliger wordt? Weet u wat u moet doen als de sirene gaat? Lees onze tips over hoe u uw woning beter kan beveiligen, wat u kunt doen om geen slachtoffer te worden van internetoplichters of geef u op voor het buurtpreventieteam in uw wijk.

 • Buurtpreventie

  Prettig wonen in een schone, nette en veilige wijk, dat wilt u toch ook? U kunt daar zelf iets aan doen. Meld u aan bij een buurtpreventieteam en help samen met buurtbewoners mee aan een leefbare en veilige woonomgeving.

 • Buurtbemiddeling

  In elke buurt komt het wel eens voor: bewoners die problemen hebben met het gedrag van hun buren. Of het nu gaat om geluidsoverlast, overlast door huisdieren of stankoverlast. Wist u dat buurtbemiddeling in dit soort situaties kan helpen?

 • Digitale veiligheid

  Digitale criminaliteit en ‘cybercrime’ komen steeds vaker voor. Denk aan hacken of afpersing via e-mail en phishing. Gelukkig zijn er dingen die u kunt doen om cybercrime op tijd te herkennen en te voorkomen.

 • Sirenes en rampen

  Om u bij een dreigend of acuut gevaar zo snel mogelijk op de hoogte te brengen, kunnen hulpdiensten gebruikmaken van sirenes. Weet u wat u dan moet doen?

 • Cameratoezicht bij u thuis

  Wilt u een camera ophangen bij uw woning? Dat mag u best doen, zolang u zich houdt aan de regels die daarvoor gelden. Die regels staan in de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

 • Inbraken en (fiets)diefstallen

  Inbrekers zijn niet zo selectief als mensen soms denken. In ieder huis is er wel wat te halen. Inbrekers kijken vooral hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. 90% van de inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker die zijn slag slaat als de kans zich voordoet. Wat kunt u doen om inbraak te voorkomen?

 • Herken de signalen van ondermijnende criminaliteit

  Drugslabs hebben meer impact op een buurt of bedrijf dan u denkt. Een laboratorium wordt slordig in elkaar gezet met een grote kans op ontploffing. Eerlijke ondernemers gaan failliet door criminele ‘concurrentie’, vastgoedeigenaren worden bedreigd om leegstaande panden te verhuren. Of mensen worden slachtoffer van illegale prostitutie of gedwongen arbeid.